Arsură limitată prin depunerea masivă de fucoxantină în jurul necrozei
Arsură limitată prin depunerea masivă de fucoxantină în jurul necrozei
Măr cu arsură, în stadiu incipient
Măr cu arsură, în stadiu incipient
Un simptom ciudat apărut în august, pe mere. Explicația?

Explicația

  1. Ce vedem în imagini nu sunt simptomele unei boli ori ale atacului unui dăunător, ci efectele insolației.
  2. La pomul cu pricina s-au realizat, cu aprox. 2 săptămâni mai devreme, tăierile în verde, pentru a permite luminii să pătrundă în coroană, cu multiple efecte pozitive, printre care și o mai bună colorare a fructelor, plus o întărire a tegumentului. (Rețineți că fructele cu o pieliță (tegument) expus la soare se păstrează mai bine decât cele crescute în umbră.)
  3. O parte din fructele expuse brusc la soare, având tegumentul crud, au fost surprinse de intensitatea razelor solare de august și s-au ales cu arsuri. Exact ca cei care lucrează la birou și, când ajung la mare, stau toată ziua în soare! 
  4. După cum se vede și în imagini, pe porțiunile de fruct unde razele au căzut perpendicular, s-a produs arsura. Fructul a reacționat printr-o încercare de a izola necroza, depunând masiv un pigment roșu de jur împrejur (fucoxantină).

Ce e de făcut

  1. Chiar dacă procesul va evolua mai greu decât în cazul pătării cauzate de o infecție fungică, merele arse de soare vor sfârși, cel mai probabil, tot putrezite, motiv pentru care se recomandă eliminarea lor din coroană, de îndată ce arsura devine evidentă ori după ce se instalează necroza.
  2. Cu toate acestea, tăierile de vară (în verde) rămân recomandate, chiar dacă 5% dintre fructe se vor alege cu arsuri și vor fi compromise. 
  3. Tăierile de vară vin cu o mulțime de avantaje, pe care le puteți afla și din articolul recomandat mai jos: