5 manevre care resuscitează gazonul toamna

I. Cositul la înălțime mai mare

  1. Toamna gazonul se tunde mai lung decât vara, adică să rămână de vreo 4 cm după cosit.
  2. Resturile rezultate după cosit se greblează și se pun în lada de compost. Dacă rămân pe loc pot deveni focare de boală pentru gazon.
  3. Gazonul înbibat cu apă ori înghețat nu se cosește, deoarece asta dăunează grav ierbii.

II. Greblat viguros

  1. Toamna gazonul se greblează viguros, cu o greblă mai rară, cu dinți lungi.
  2. Prin această operațiune se îndepărtează materialul vegetal mort, acumulat peste vară, care stânjenește creșterea ierbii și care, de asemenea, poate fi sursă de îmbolnăvire a ierbii.
  3. După greblat, gazonul va arăta răvășit, însă nu e nimic rău. Lucrarea va stimula refacerea și îndesirea ierbii.

III. Aerisirea substratului

  1. Cu o furcă cu colți drepți se înțeapă sistematic tot gazonul, 8-15 cm adâncime. Poate să vă ia ceva timp, dar nu e foarte obositor.
  2. Ca alternativă, în comerț au apărut niște „tălpi țepoase” care se fixează cu niște curele de încălțăminte. Tot ce trebuie să faceți apoi e să călcați meticulos pe toată suprafața gazonului. Activitatea e și un excelent exercițiu cardio!
  3. Orificiile astfel create îmbunătățesc drenajul solului care toamna, de obicei, este foarte slab, datorită compactării terenului survenit în timpul verii. 
  4. Atenție dacă aveți conducte de irigație îngropate, să nu le deteriorați prin această lucrare!

IV. Refacerea zonelor cu gazon mort

  1. În timpul verii este aproape inevitabil ca unele porțiuni de gazon să nu se usuce.
  2. Pentru refacere, zgâriați zonele moarte cu o greblă, presărați sămânță de iarbă deasupra.
  3. Puneți peste zonele însămânțate un strat subțire de compost sau pământ, apoi udați.
  4. Este posibil ca până la venirea iernii semințele să germineze, iar dacă urmează o iarnă cu zăpadă, zonele afectate se refac complet.

V. Fertilizarea de toamnă

  1. După o ploaie, fertilizați gazonul, pentru a vă asigura de o creștere frumoasă în anul următor.
  2. Respectați dozajul și maniera de administrare recomandată de producătorul îngrășământului.