Fixarea ramurilor poartaltoi cu bride de plastic
Fixarea ramurilor poartaltoi cu bride de plastic
Pregătirea portaltoiului
Pregătirea portaltoiului
Realizarea inciziei unde va fi introdusă ramura altoi
Realizarea inciziei unde va fi introdusă ramura altoi
Ramuri altoi inserate în portaltoi
Ramuri altoi inserate în portaltoi
Sigilarea altoiului cu silicon acrilic
Sigilarea altoiului cu silicon acrilic
Rezultatul altorii, după 3 ani
Rezultatul altorii, după 3 ani

În ce condiții se face

  1. Prin această metodă de altoire se poate înnobila un pom sălbatic ori se poate introduce un soi diferit într-un pom matur, acesta urmând să producă două soiuri de fructe, dacă altoirea vizează numai anumite părți ale pomului. Dacă altoirea se realizează pe toate ramurile principale, pomul va produce fructe doar din soiul altoiului.
  2. Cel mai bine e atunci când grosimea portaltoiului este de 5-7 cm, dar asta nu înseamnă că acest tip de altoire nu poate fi făcut și pe ramuri mai groase.
  3. Momentul pentru efectuarea acestei altoiri este în luna martie, exact înaintea pornirii pomilor în vegetație.
  4. Un secret: dacă ramurile altoi sunt prelevate cu câteva săptămâni înainte și sunt păstrate în frigider sau în beci, iar altoirea se face când pomii se apropie de intrarea în vegetație, șansele de reușită a lucrării cresc serios.
  5. Această metodă poate fi aplicată la toți pomii fructiferi. În cazul de față, lucrarea s-a făcut pe măr.

Pregătirea altoiului și a portaltoiului

  1. Ramurile altoi se vor preleva de la pomii ale căror caractere dorim să le replicăm pe pomul pe care vrem să-l altoim.
  2. Grosimea ramurilor altoi trebuie să fie de grosimea unui creion sau ușor mai groase.
  3. Dacă ramurile altoi au fost recoltate cu ceva timp înaintea altoirii, se vor scurta cu 2-3 cm la ambele capete. Oricum, la inserare în portaltoi, ramurile altoi trebuie să aibă 15-20 cm.
  4. Portaltoiul se alege dintre ramurile principale (șarpante), dar și subșarpantele pot fi folosite cu același succes.
  5. Pregătirea portaltoiului presupune o tăiere perpendiculară, cu un fierăstrău pentru pomi bine ascuțit.

Altoirea propriu-zisă

  1. În coaja portaltoiului se face o incizie longitudinală cu un cuțit de altoit sau cu un briceag bine ascuțit (vezi foto), iar apoi coaja se desprinde ușor cu spatula cuțitului de altoit (cu atenție să nu se rupă).
  2. La baza ramurilor altoi se face o cioplire, ca atunci când dorim să facem o pană de lemn. Însă - foarte important! - cioplirea se face pe o singură parte și, ideal, dintr-o singură mișcare. Dacă suprafața rezultată din această cioplire este denivelată sau scămoșată, șansele prinderii pot scădea.
  3. Atenție! Cioplirea trebuie să se facă la baza ramurilor. Verificați înainte orientarea mugurilor!
  4. Următorul pas presupune inserarea altoiului în buzunarul creat prin incizia în coaja ramurii portaltoi, cu partea cioplită către interior. Ramurile altoi se apasă ușor, până când cioplitura intră complet în buzunar.
  5. În funcție de grosimea ramurii portaltoi, pot fi inserate 2-4 ramuri altoi.

Securizarea legăturii

  1. Pentru ca altoirea să reușească, este foarte important ca altoiul și ramura portaltoi să fie în contact strâns. De aceea este necesar ca acestea să fie strâns împreunate, lucru ce poate fi realizat printr-o mulțime de metode. În cazul de față am apelat la coliere (bride) de plastic, bine strânse (vezi foto).
  2. La fel, pentru sigilarea rănilor se poate folosi ceară de altoit sau alte produse. Noi am utilizat silicon acrilic alb, utilizat pentru izolații în baie.

Bine de știut

  1. Toată operațiunea trebuie făcută într-un timp cât mai scurt, pentru a preîntâmpina oridarea zonelor ce urmează să realizeze sudura altoiului cu portaltoiul.
  2. Sigilarea cu silicon trebuie făcută minuțios, pentru a elimina contactul aerului cu rănile.
  3. Bridele de plastic pot rămâne fixate până în primăvara anului următor, când sudura dintre altoi și portaltoi se va fi produs deja.
  4. În anul următor se va permite unei singure ramuri să se dezvolte, celelalte fiind suprimate sau, o altă soluție, ar fi să induceți, prin curbare, transformarea în ramuri de rod a ramurilor altoi prisositoare.

După 3 ani

  1. Din cei 3 altoi au supraviețuit 2.
  2. Unuia i s-a permis să crească vertical, preluând axul tulpinii.
  3. Al doilea altoi prins a fost orientat lateral.
  4. Acum, acest pom face 2 feluri de mere.