Reţeta cu alcool
-
Aveţi nevoie de 200g petale de trandafir de dulceaţă, 1 litru oţet alb de vin şi 150 ml alcool de 70°.
-
Se amestecă ingredientele şi se lasă la macerat o lună, la temperatura camerei, dar ferit de soare.
-
Se filtrează, urmând ca oţetul de trandafiri obţinut să se pătreze în locuri întunecoase şi răcoroase.
Reţeta fără alcool
-
Aveţi nevoie de 400g petale de trandafir de dulceaţă şi 1 litru oţet alb de vin.
-
Se amestecă 200g petale cu oţetul şi se lasă la macerat 2 săptămâni, la temperatura camerei, dar ferit de soare.
-
Întrucât această reţetă este foarte adesea folosită la salate etc., pentru a-i intensifica aroma de trandafiri, oţetul obţinut după două săptămâni se filtrează şi se adaugă alte 200 g petale de trandafiri, lăsându-se din nou la macerat 2 săptămâni.
-
Se filtrează, urmând ca oţetul de trandafiri obţinut să se pătreze în locuri întunecoase şi răcoroase.
Sfaturi
-
Pentru a obţine oţet de trandafiri de cea mai bună calitate, veţi folosi cele mai prospete petale, imediat după recoltare.
-
Oţetul folosit trebuie să fie de cea mai bună calitate, mai ales dacă intenţionaţi să-l folosiţi ca şi condiment.
-
Nu veţi folosi niciodată petale de la trandafirii stropiţi cu pesticide cu mai puţin de 2 săptămâni înainte de înflorire, de la trandafirii din comerţ sau din alte surse de încredere îndoielnică.
Documentare suplimentară:
Soiuri de trandafiri pentru oţet