Se mai numește și:
cacadâr, răsură, mărăcine, rug, sipică, laba mâței, rugul vacii, scoabe, scoruș nemțesc, zgorghin, trandafir sălbaticUnde se găsește:
- Măceșul este strămoșul a numeroase dintre soiurile moderne de trandafiri.
- Crește spontan în toate zonele țării noastre, în liziere, în tufișuri, la marginea pădurilor și a drumurilor.
- Arbust de 2-3 m înălțime, cu ramuri arcuite, acoperite de ghimpi.
- Florile sunt mari, pe tipul 5, cu petale de diferite nuanțe de roz.
- Fructul e o bacă falsă, cărnoasă, păroasă în interior.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- Petalele se recoltează vara, în lunile iunie-iulie.
- Fructele se recoltează toamna, înainte de căderea brumei (septembrie-octombrie).
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Măceșul are proprietăți vitaminizante, energizante, tonic-aperitive, răcoritoare, astringente, diuretice, laxative, coleretice, colagoge, vermifuge, antiinflamatoare, antihemoragice, detoxifiante, vasodilatatoare.
Acțiuni terapeutice:
Florile și fructele de măceș sunt utilizate terapeutic în:
Pentru uz intern:
Alte utilizări:
- Din fructe se prepară dulceață, jeleu, sirop, oțet, vin, lichior.
- Măceșul este compus de bază în numeroase produse farmaceutice cu rol de întărire a imunității, de tonifiere a organismului și pentru dobândirea stării generale de bine a organismului.