Se mai numește și:
flocoșele, cozmete, rișiță, strugur-spinos, smârdar, bobiță, agruțUnde se găsește:
- În sălbăticie, agrișul poate fi întâlnit în zonele subalpine și alpine, în tufișuri și păduri.
- Se cultivă și în plantații pe suprafețe mari ori în grădinile familiale.
- Arbust de 1-1,5 m, ce dezvoltă o tufă, cu ramuri spinoase, arcuite.
- Fructul este o bacă sferică sau ovoită, translucidă, verzuie, gălbuie sau roșie.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- Fructele se recoltează cu peduncul, pe tot parcursul verii, dimineața (după ce s-a ridicat roua) ori seara. Au un gust dulce-acrișor. Ideal este să fie consumate proaspete, cât mai aproape de momentul recoltării.
- Calități terapeutice au și frunzele, care trebuie recoltate în timpul înfloririi.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Agrișul are proprietăți laxative, depurative, digestive, dezintoxicante, stomahice, diuretice, antigutoase, antireumatice.
- Pe lângă cele menționate, dacă veți consuma agrișe veți simți și efectele sale tonice, aperitive, vitaminizante și remineralizante.
Acțiuni terapeutice:
- Pentru dezintoxicarea organismului este indicată cura prelungită cu 0,5-1 kg de fructe pe zi.
- Frunzele sunt indicate în tratamentul diareei, leucoreei și pentru durerile în gât.
- Consumul de fructe proaspete, ceaiul și infuziile de frunze de agriș tratează și ameliorează următoarele afecțiuni:
Pentru uz intern:
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
- Agrișele, pe lângă consumul proaspăt, pot fi utilizate și în pregătirea de gemuri, peltele, compoturi, creme, sucuri, vin, garnituri sofisticate și sosuri albe.
- Agrișul poate fi utilizat și la consolidarea pantelor.