Coleus este de o veselie fără egal prin multitudinea de forme şi culori ale frunzelor sale: roşu puternic, galben, verde, violet-bronz, roz-închis, maro. Este o plantă erbacee, cu ramificaţii numeroase, cu tulpinile moi şi suculente.
Membru ornamental din familia mentei, Coleus a fost adus iniţial din Indonezia şi a ajuns în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea.
Extrem de colorate şi decorative, dantelate, cu desene variate.
La sfârşitul verii apar florile mici sub formă de spic, slab decorative, de culoare bleu. Atât florile cât şi ramurile noi ale plantelor tinere trebuie rupte pentru a încuraja un foliaj mai bogat.
Se amestecă turbă, mraniţă şi pămân de grădină, în cantităţi egale.
Pentru ca planta să crească mai bine şi frunzişul să fie cât mai bogat şi mai colorat, amestecaţi apa de udat cu fertilizator din aprilie până în august.
Aşezaţi ghiveciul pe un pat de pietriş umed pentru a împiedica stagnarea apei în farfurioară şi putrezirea rădăcinilor. Nu pulverizaţi planta pe frunze, poate provoca pătarea frunzelor.
Udaţi planta la discreţie: la 2-3 zile pe timpul verii; zilnic, dacă temperatura depăşeşte 24 grade Celsius. În perioda de repaos vegetativ, din noiembrie până în martie, udaţi-o de 1-2 ori pe săptămână.
Coleus are nevoie de lumină abundentă pentru a-şi păstra coloritul frunzelor. Aşezaţi-o lângă o fereastră fără perdea, iar vara se va simţi răsfăţată dacă îi veţi găsi un loc pe terasă, în lumină puternică.
Se face primăvara devreme, doar dacă vi se pare că vasul în care stă este prea mic.
20-60 cm înălţime
Plăntuţele de Coleus cresc uşor din seminţe, care trebuie semănate primăvara şi menţinute la temperatura de 21 grade Celsius. O altă metodă este butăşirea: fragmentele de tulpină, puse într-un vas cu apă la temperatura camerei, fac imediat rădăcini.
Vara se va simţi răsfăţată dacă îi veţi găsi un loc pe balcon sau pe terasă, în lumină puternică.
Rareori rezistă până iarna. Dacă nu moare, rămâne fără frunze şi nu mai e decorativă. Reînnoiţi cultura în fiecare an.
Un secret
-
Pentru a stimula îndesirea tufei, ciupiţi vârfurile în a doua jumătate a lunii mai.
-
Ramurile alungite şi dezgolite de frunze, scurtaţi-le la 2-3 ochiuri.