-
Coacăzele conduc topul celor mai bogate fructe în vitamina C, cu 177 mg/ 100g fructe. Pe lângă aceasta mai conţinând şi alte componente importante: protide, glucide, acizi organici, tanin, flavone, potasiu, magneziu, fosfor etc.
-
Fructele sunt excelente consumate proaspăt, dar şi folosite pentru prepararea sucurilor, siropurilor, lichiorurilor, dulceţii, marmeladei şi, nu în ultimul rând a vinului tonic.
-
Din fructe, frunze şi ramuri se prepară ceai cu efecte calmante şi medicamente pentru afecţiuni gastrointestinale, reumatismale, gută, artrită, diaree şi afecţiuni cardiace.
-
Consumul coacăzelor negre este recomandat pentru tratarea anginei.
-
Cura de coacăze dă rezultate foarte bune în scorbut, surmenaj, oboseală cronică etc.
-
Frunzele de coacăz negru se utilizează pentru diminuarea efectului înţepăturilor de insecte, prin frecarea zonei înţepate cu frunze strivite.
-
Coacăzul negru este considerat de secole „fructul longevităţii”.