Pământul de ghiveci trebuie să imite, pe cât posibil, solul pe care cresc plantele în condiții naturale. Din acest motiv, e bine să cunoaștem preferințele plantelor, ca să le oferim amestecurile de pământ în care acestea s-ar simți cel mai bine.
Sunt câteva condiții generale pe care trebuie să le îndeplinească substratul unei plante de ghiveci:
-
Soliditatea solului trebuie să fie suficientă să poată susține planta, cu rădăcinile ferm înfipte în pământ.
-
Capacitatea de retenție a apei este vitală, întrucât planta își procură hrana din sol sub forma sărurilor dizolvate.
-
Aerația este, de asemenea, foarte importantă, întrucât, cu excepția plantelor de apă, celelalte nu au nici o șansă de supraviețuire într-o mlaștină.
Pământul de grădină. Denumirea se referă la pâmântul obișnuit, din grădinile noastre. În compoziția sa ideală, conține 60% nisip, 25% argilă, 10% calcar și 5% humus. Desigur aceste procente variază foarte mult, de la o zonă geografică la alta, însă compoziția apropiată de cea ideală indică fertilitatea unui pământ. Ca atare, pământul de grădină nu este potrivit pentru cultura de ghiveci, deoarece tinde să se taseze tot mai mult datorită udărilor. Poate fi utilizat în cazul plantelor cu dimensiuni mari, cu ghivece pe măsură, precum yucca, palmieri, ficus, citrice, filodendron, dracena, însă în amestec, în proporție de 20-50%.
Mranița se referă la rezultatul descompunerii unei materii simple, existând astfel mraniță de frunze, mraniță de gunoi de grajd, de scoarță, de turbă etc.
O mraniță de bună calitate este cea bine fermentată (e nevoie de până la 10 ani pentru o fermentare completă), bine echilibrată chimic. Trebuie reținut, totuși, că mranița ca atare nu este potrivită pentru plantele la ghiveci. Substratul sau suportul de cultură este un amestec de diferite tipuri de pământ, minerale și mraniță, potrivit cu cerințele unui tip de plante.
Substraturile de cultură gata preparate
- Acestea pot fi găsite în comerț și ușurează foarte mult munca horticultorilor începători ori care nu dispun de foarte mult timp. Astfel, în magazinele specializate puteți găsi:
- Amestecurile pentru plante verzi sunt un melanj bazic. Dacă formează bulgări, va trebui să mai adăugați nisip. Dacă amestecul pare prea suplu și turbos, mai adăugați pământ de grădină.
- Amestecurile pentru cactuși plante grase sunt bune pentru yucca, planta-butelcă ori sansevieria. Este un amestec de diferite turbe și puzzolane, cu rol în aerare.
- Amestecurile pentru bonsai conțin pământ argilos, pentru o bună fixare a rădăcinilor. Densitatea poate fi redusă cu turbă, scoarțe compostate și puzzolane. Mai poate fi adăugat 10% nisip.
- Amestecurile pentru citrice formează substraturile de cultură pentru portocal, lămâi, calamondin, kumquat, dar și măslin, plamier, boungainvillea și plantele lemnoase mediteraneene. Acest amestec asociază pământul argilos cu turbă și scoarțe de copac.
- Amestecurile pentru orhidee nu trebuie să conțină pământ, dar fiind că rădădinile acestor plante sunt aeriene, nu subterane. Astfel, substratul optim pentru orhidee conține scoarțe, eventual mușchi sintetic și bine de polistiren.