TriPeri (peri împletiți)
Preț: 199 LeiNovembra
Preț: 169 LeiUntoasă Hardy
Preț: 43 LeiMonica
Preț: 35 Lei
- Cel mai simplu se cultivă ceapa din arpagic. Deși se practică și cultura cepei din semințe sau răsaduri, ceapa obținută din arpagic crește mai sănătoasă și ajunge la maturitate mai devreme.
- Arpagicul de cea mai bună calitate are 1,25 cm diametru. Dacă e mai mic, se dezvoltă anevoios, iar dacă e prea mare planta va produce sămânță.
- O greșeală frecventă în cultivarea cepei timpurii este fertilizarea generoasă cu azot. Asta pentru că, de regulă, în februarie-martie, în solarii se găsește salată, spanac (ambele iubitoare de azot) și ceapă. Astfel, ceapa beneficiază de același tratament cu spanacul și salata, însă e greșit, deoarece azotul în primele faze de dezvoltare îi dăunează.
- Ceapa tânără suportă greu și chiar îi dăunează temperaturile ridicate. Acesta este motivul pentru care recolta de ceapă este foarte slabă în anii în care se întârzie plantarea și, din același motiv, nu se găsește ceapă verde în iulie-august.
- E foarte important ca straturile de ceapă să fie mereu curate de buruieni, deoarece ceapa urăște concurența acestora. a) O metodă foarte isteață de a păstra straturile de ceapă curate de buruieni este să acoperiți cu ziare suprafața care urmează să fie plantată. La plantarea bulbului, faceți doar o mică gaură, prin care să puteți înfige bulbul în pământ. Prin această medodă oferiți cepei un considerabil avans în dezvoltare, în vreme ce buruienile stagnează în dezvoltare, stânjenite de ziare. b) Atenție atunci când pliviți ceapa. Ideal este să faceți această lucrare doar când substratul este umed, să nu deranjați rădăcinile cepei prin smulgerea rădăcinilor. Din același motiv, e indicat să pliviți buruienile din ceapă înainte să capete dimensiuni mari.
- Ceapa se dezvoltă optim în soluri cu umiditate bună. În condiții de secetă, se obține ceapă de slabă calitate, de dimensiuni mici, mai iute decât ar trebui și, în multe cazuri, uscăciunea solului cauzează chiar crăparea cepelor.
- Când frunzele cepei încep să se ofilească, nu se mai irigă. Excesul de apă în această perioadă conduce la scurtarea drastică a rezistenței la păstrare. Acesta este unul dintre motivele pentru care se strică la păstrare ceapa în anii cu veri ploioase.
- Cu câteva zile înainte de recoltare, culcați la pământ toate frunzele rămase în picioare.
- Citiți mai departe Cum se recoltează și se păstrează ceapa.