Lemnul folosit la încălzirea cuptorului trebuie să fie de fag sau carpen, tăiat în bucăţi lungi de 50-70 cm şi gros de 3-7cm. Chiar dacă sună curios, acelaşi randament îl au şi ciocălăii de porumb. Utilizarea altor esenţe de lemn, cel puţin în cazul aluatului, nu este indicată.
Încălzirea cuptorului se face arzând un braţ bun de lemne sau până când se face suficient jar cât să poată fi împrăştiat pe toată suprafaţa cuptorului. Încălzirea cuptorului poate dura până la 45 minute la primul foc şi până la 30 minute începând cu al doilea.
După ce lemnele au ars, jarul se distribuie uniform, urmărind în special colţurile. Dacă nu se reuşeşte sincronizarea cu bucătăria, se mai poate prelugi focul din cuptor cu ciocălăi auncaţi uniform pe suprafaţa jarului.
Scoaterea jarului se face cu o lopată specială (vedeţi foto). Jarul scos la gura cuptorului se ia cu un făraş, se toarnă într-o găleată de metal, se toarnă apă deasupra apoi se pune într-un loc sigur. Atenţie la această operaţiune, deoarece toată lumea fiind ocupată, focul nesupravegheat poate provoca nenorociri!
Cum stabilim temperatura corectă
Pentru pască, cuptorul trebuie să fie cel mai încins. La ţară se stabileşte temperatura astfel: se introduce mâna în cuptor până la cot şi se numără repede până la 10 (aprox. 5-6 secunde). Dacă nu suportaţi, înseamnă că este prea încins cuptorul, iar pasca se va arde. Mai aşteptaţi să se răcorească.
Pentru pâine, trebuie introdusă, la fel, mâna în cuptor, numărându-se repede până la 15 (aprox. 9-10 secunde).
Pentru cozonac, cuptorul trebuie să aibă cea mai scăzută temperatură. Astfel, trebuie să fie suportabilă ţinerea mâinii în cuptor, cât să se poată număra repede până la 20. În cazul cozonacului, la ţara se mai practică în loc de numărat rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”. Dacă temperatura din cuptor este prea mare, cozonacul nu va mai creşte la fel de frumos.