Chardonnay
Preț: 25 LeiBusuioacă de Bohotin
Preț: 25 LeiMuscat Ottonel
Preț: 24 LeiAligoté
Preț: 24 LeiItalia
Preț: 24 LeiPaula
Preț: 25 Lei
Se mai numește și:
- Tămâioasă de Moldova, Tămâioasă de Drăgășani, Tămâioasă albă, Busuioacă, Tămâiată, Muscat cvadrat, Joenică - în România;
- Muscat blanc, Muscat blanc commun, Muscat de Lunel, Muscat blanc de Frontignan, Muscat blanc a petitd grains, Muscat D'Alsace - în Franța;
- Muscadel menudo bianco, Zoruna, Muscadel Morisco, Moscatel Castellano - în Spania;
- Moscatel bianco, Moscatel de Douro, Iva de Cheiro - în Portugalia;
- Moscato comune, Moscato bianco, Moscatello bianco, Moscato d'Asti - în Italia;
- White Frontignan - în Anglia;
- Muskateller, Weisser Muskateller, Muskat blanc, Muskateller gelber - în Germania.
- Mysket - în Turcia;
- Muskuti - în Grecia;
Utilizare:
- Unul dintre cele mai valoroase soiuri autohtone, din care se obțin vinuri superioare, echilibrate, fin aromate.
- În toamnele lungi, prin supramaturare, concentrația zaharurilor crește, în acest caz obținându-se vinuri aromate licoroase.
- Cupajat cu alte soiuri, se imprimă aroma plăcută, caracteristică de tămâios.
Originea:
- Tămâioasa românească este un soi cultivat de foarte multă vreme în țara noastră, motiv pentru care este considerat soi autohton.
- Totuși, se pare că originea soiului este în Grecia, iar în perioada de dominație a Imperiului Roman s-a răspândit în întreg bazinul mediteranean.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Tămâioasa românească este cultivată în toate țările în care se cultivă viță de vie.
- În România se cultivă aproape în toate podgoriile, dar cele mai bune rezultate se obțin la Drăgășani, Dealu Mare și în Moldova, o faimă deosebită având Tămâioasa de Cotnari.
Descriere botanică:
- Lăstarii tineri sunt verzi, ușor vineții, cu striuri și scamă rară la vârf. La maturitate devin verzi, glabri, cu striurile accentuate.
- Inflorescențele sunt uniaxiale, rar aripate și apar, cel mai frecvent, pe nodurile 5/6.
- Frunzele au 3 sau 5 lobi, lungi de 16-19 cm și late de 15-18 cm.
- Strugurii au 16-20 cm lungime, cu boabe îndesate.
- Bobul este sferic, cu diametru de 15-17 cm, verde-gălbui. Toamna capătă aspect ruginiu pe partea însorită. Este crocant, cu miez suculent și gust intens de tămâios.
Caracterizarea agrobiologică:
- Tămâioasa românească dezmugurește în aprilie-mai.
- Înflorirea are loc la sfârșitul lui mai și prima decadă a lui iunie (la București, Odobești, Drăgășani și Valea Călugărească) sau în primele două decade ale lui iunie (la Murfatlar și Crăciunel).
- Pârga începe, cel mai devreme, la sfârșitul lunii iulie.
- Perioada de coacere a strugurilor poate varia între sfârșitul lunii august (în anii secetoși), luna septembrie (în mod normal) și octombrie (în verile mai reci).
- Potențialul productiv este susținut cel mai bine de portaltoii 41 B, SO4, SO4-4.
- Preferă cultura în zone cu toamne lungi și însorite, lipsite de precipitații, care permit acumularea de cantități ridicate de zaharuri în struguri și, atunci când condițiile sunt favorabile, botritizarea strugurilor.
- Este considerat un soi pretențios, sensibil la ger (-18oC ... -20oC), la secetă și excesul de umiditate. Este puternic atacat de boli, de moliile strugurilor și de viespi.
- Fiind un soi autofertil, poate fi cultivat în plantații pure.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- Soi cu vigoare mijlocie de creștere și 55-65% lăstari fertili.
- Distanța de plantare recomandată pentru soiul Tămâioasă românească este de 1,8 - 2,2 m între rânduri și 1,5 - 1,6 m între butuci pe rând, pentru plantațiile de la șes și 1,6 - 1,8 m între rânduri și 1,4 - 1,5 m pe rând, pentru plantațiile de pe pante.
- Este recomandată conducerea pe tulpini semiînalte, cordon bilateral, cu tăiere în verigi de rod (cep de 2 ochi, plus cordiță de 5-6 ochi) sau în elemente lungi de rod (coarte de 10-12 ochi).
- Sarcina de rod lăsată la tăiere este de 12-16 ochi/m2.
- Atenție! Soiul Tămâioasă românească este sensibil la fungicidele cuprice. Ionul de Cu2+ distruge aromele.
- Dozele optime de îngrășământ sunt N100P150K100 kg/ha (substanță activă), iar o dată la 4-5 ani 40 t/ha gunoi de grajd.
- Este indicată recoltarea strugurilor în 2-3 etape, pe măsura supramaturării strugurilor.
Caracterizarea tehnologică:
- Randamentul mediu în must al acestui soi este de 72 - 80% în greutate.
- Tămâioasa românească se înscrie printre soiurile românești cu cel mai ridicat conținut de zahăr, în anii deosebit de favorabili depășindu-se 300 g/l.
- Vinificat pur, Tămâioasa românească produce vinuri superioare, cu conținut alcoolic ridicat, intens aromate, seci, demiseci sau licoroase, în funcție de condițiile anuale.
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- Producțiile obișnuite ale acestui soi sunt mici, de 5-8 t/ha. În unii ani, aceasta poate atinge și valori de 10-14 t/ha.
- În funcție de zona de cultură și condițiile anuale producția pe butuc poate varia între 0,5 și 5,8 kg.
Variații si clone:
- Sunt cunoscute 2 biotopuri: unul cu boabe mijlocii, cârnoase și puternic aromate (cel mai valoros) și un altul cu boabe verzi, zemoase, mai puțin intens aromate.
- Cele mai cunoscute clone ale soiului Tămâioasă românească sunt: Tămâioasă românească-36 Pt (12 t/ha, struguri aromați), Tămâioasă românească-5 Pt (13 t/ha) și Tămâioasă românească-140 Dg (15 t/ha).
Zonarea:
- Tămâioasa românească intră în sortimentul a 21 de centre viticole.
- Cele mai bune rezultate se obțin la Pietroasa, Cotnari, Drăgășani și Ștefănești-Argeș.