Codreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiChardonnay
Preț: 25 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 LeiBusuioacă de Bohotin
Preț: 25 Lei
Ce este și cum acționează putregaiul nobil
- Putrezirea nobilă a strugurilor sau botritizarea strugurilor este un caz aparte de supramaturare a strugurilor, datorat infectării boabelor cu miceliul unei ciuperci microscopice (Botryotinia fuckeliana de Bary).
- Infectarea boabelor se produce devreme, la înflorit, sau mai târziu, prin leziunile provocate de grindină, în urma excesului de umiditate, ca urmare a atacului făinării ori din cauza înțepăturilor insectelor.
- Dacă totul decurge bine, strugurii atinși de mucegaiul nobil pierd apă, capătă un aspect stafidit și pielița se colorează în galben-brun, liliachiu până la roșu violaceu.
- În anii în care strugurii sunt atinși de putregaiul nobil recolta poate să scadă până la jumătate, însă pierderea cantitativă va fi compensată de calitatea excepțională a vinului obținut.
- Motivul acestei sporiri calitative este următorul: în fază vegetativă (miceliană) ciuperca consumă din bobițe mai multă aciditate decât zahăr, fapt care determină o concentrare excepțională de zaharuri.
- Vinurile obținute din acești struguri poartă de regulă indicația DOC-CIB.
Lucrurile pot să meargă și rău
- În anii cu cețuri și umiditate ridicată în perioada de maturare a strugurilor, infecția cu putregai nobil poate lua o întorsătură catastrofală.
- În aceste condiții, ciuperca produce boala numită putregaiul cenușiu, iar la suprafața bobițelor apar fructificații microscopice sub formă de conidiofori și conidii, vizibile ca un puf cenușiu, prăfos, care poate acoperi tot ciorchinele, în special la soiurile cu boabe dese.
- În această fază, ciuperca provoacă pierderi masive, iar vinul obținut din strugurii afectați parțial este puternic afectat calitativ.