Chardonnay
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 LeiBusuioacă de Bohotin
Preț: 25 LeiMuscat Ottonel
Preț: 24 LeiAligoté
Preț: 24 Lei
Cum să fie paharul
- Vinul bun se servește doar în pahare cu picior, perfect curate, fără modele sau ornamente.
- Vinul alb se servește în pahare cu formă de lalea, mai înalte și înguste.
- Paharele de vin roșu sunt mai largi, pentru a permite licorii să elibereze cât mai mult din aroma sa, iar nasul să aibă parte de o tratație nu mai prejos decât limba.
Cum se servește
- Vinul se toarnă în pahar până la diametrul maxim. Doar așa aroma vinului va putea fi savurată în toată plinătatea ei.
- Paharul se ține întotdeauna de picior, pentru a nu încălzi vinul și pentru a nu lăsa amprente pe pahar.
- Dacă mai suntem cu cineva și ciocnim, în momentul ciocnirii îl vom privi pe celălalt în ochi și-i vom zâmbi cu toată bucuria!
- Un vin bun se bea întâi cu privirea, ridicând paharul la nivelul ochilor și agitând vinul cu o mișcare circulară.
- După ce ciocnim, nu mai scoatem nicio vorbă până când nu dispar complet ecourile primei înghițituri de vin. Luați un aer interesant, mistic, să se ridice părul pe ceilalți! Apoi, după ce ați captat atenția, faceți remarca așteptată, în funcție de abilitățile retorice pe care le dețineți.
- În vin nu se toarnă apă și nu se pune gheață. Șprițul e o jignire adusă unui vin bun!
- Dacă știți că urmează să serviți un vin deosebit, nu folosiți parfum. Puteți face această recomandare (dacă se permite) chiar și invitaților.
Temperatura de servire
- Vinul roșu se servește la temperaturi de 16-18oC.
- Vinul alb se servește la temperaturi mai scăzute, de 8-12oC.
- Dacă sunt servite la temperaturi mai joase, aromele paralizează și bucuria unui vin bun e zgribulită ca un navetist în toiul iernii, așteptând tramvaiul.
- Ca o regulă generală, vinurile tinere, mai „impertinente” pot fi servite la temperaturi mai mici, în vreme ce vinurile mai vechi se servesc la temperaturi mai ridicate.