- Sirop
Să facem cunoștință
- Seva de mesteacăn este dulce datorită conținutului de fructoză - spre deosebire de siropul de arțar, care conține zaharoză (și care este mai dulce). Dulceața sevei de mesteacăn este însă mai răcoritoare, mai fină.
- Pentru un gust mai intens, seva se poate reduce (prin fiebere la foc mic) până capătă o culoare brun-aurie și devine sirop.
- Poate fi utilizată atât în scopuri gastronomice, cât și terapeutice.
Când și cum se recoltează
- Seva de mesteacăn se recoltează în a doua jumătate a lunii martie, înainte de pornirea în vegetație a arborilor și de umflarea mugurilor. Momentul exact diferă de la an la an, în funcție de încălzirea timpului.
- La aproximativ 50 cm deasupra solului se face cu un burghiu un orificiu de 0,5-1,0 cm diametru și adânc de 3-4 cm.
- În orificiu se introduce o conductă de colectare de același diametru ori se pot folosi soluții tipice pentru înnădirea conductelor flexibile (vedeți și în imagini). Important este să se obțină o etanșeizare cât mai bună între orificiu și conducta de colectare.
- Celălalt capăt al condutei se introduce într-un vas de colectare.
- Nu vă mai rămâne decât să fiți impresionați de volumul mare al recoltei!
- Perioada de colectare durează aproximativ o lună.
- Important! După încheierea colectării, bateți un cep în orificiul rămas prin retragerea conductei, pentru a opri scurgerile de sevă, a preveni îmbolnăvirea arborelui și a favoriza cicatrizarea. (Înfigerea unei bucăți de ramură cu același diametru e suficient.) Procedura de extragere a sevei din arborii de mesteacăn nu dăunează sănătății acestora.
Cum se păstrează seva de mesteacăn
- În stare proaspătă, o persoană poate consuma până la 1 litru pe zi, în 3 reprize.
- Păstrată la frigider, seva proaspăt recoltată începe să fermenteze după 3-5 zile, dar poate fi consumată în continuare, până gustul devine dezagreabil.
- Pentru o păstrare mai îndelungată, seva trebuie pasteurizată și turnată apoi în recipiente sterile, ermetice.
- Dacă seva este redusă la stadiul de sirop (se arată mai sus cum) și siropul se toarnă în sticle sterilizate apoi la cuptor sau bain-marie (cum se procedează cu dulceața și alte conserve), rezistă un timp îndelungat. În acest mod se distruge o parte din vitamina C, însă celelalte principii rămân intacte.
Efecte terapeutice
Seva de mesteacăn este o băutură pură, bogată în minerale, „fabricată” de mesteacăn.
Seva de mesteacăn cunoaște o mulțime de utilizări terapeutice, dintre care enumerăm:
- este un puternic diuretic, favorizând eliminarea acidului uric și a colesterolului;
- în Marea Britanie seva de mesteacăn se consumă pentru efectele sale tonice și antireumatice. Proaspătă, se administrează chiar și copiilor nou-născuți.
- are proprietăți energetice, nutritive, mineralizante, antialergice, antiinflamatoare;
- stimulează fertilitatea;
- curele de 15 zile, urmate de 45 zile pauză, au efecte notabile asupra sănătății și a stării generale a organismului;
- poate fi folosită la clătirea părului, favorizându-i creșterea, conferindu-i strălucire și întărindu-l.
Plante medicinale utilizate în această rețetă:
Frunzele, mugurii și seva de mesteacăn sunt magice pentru sănătate!