- Cultura viței de vie în zona Cotnariului era prezentă încă din timpul geto-dacilor, după cum au dovedit-o descoperirile arheologice din interiorul Cetății Cătălina. Chiar dacă primul rege al dacilor va impune defrișarea în totalitate a plantațiilor de vie, tradiția vinului va supraviețui în această zonă.
- Mențiuni scrise despre Podgoria Cotnari găsim încă din anul 1250. Chiar și Dimitrie Cantemir avea să scrie în „Descriptio Moldaviae” despre aceste „podgorii sfinte”.
- La sfârşitul secolului al XVI-lea, Cotnariul, cu cele 3.500 de „fumuri” (case) ale sale, era al treilea cel mai mare târg al Moldovei, după Suceava şi Bacău.
- Pe la 1830, Podgoria Cotnari avea peste 350 hectare. Un secol mai târziu dimensiunile acesteia se păstraseră, pentru ca în 1990 viile Cotnariului să cuprindă nu mai puţin de 2000 hectare.
- Vinoteca de la Cotnari este una dintre cele mai impresionante din ţară, cu peste 1 milion de sticle, unele foarte vechi.
- Compania Cotnari S.A. deţine 1400 hectare cu viţa de vie și e singura podgorie din România care şi-a păstrat sortimentul tradiţional, cele patru soiuri pe care le ştim: Frâncuşa, Feteasca Albă, Tămâioasa Românească şi Grasa de Cotnari.
- Anual, producţia de struguri a Companiei Cotnari S.A. se situează în jurul cifrei de 12 milioane de kilograme, în urma procesării rezultând circa 7,5 milioane litri vin DOC. Capacitatea totală de stocare a combinatului este în jur de 2.000 de vagoane, adică 20 milioane de litri de vin.
- Compania Cotnari vinde în fiecare an peste 10 milioane butelii cu vin, având distribuţie naţională. Cota de piaţă deţinută pentru vinurile albe îmbuteliate a fost de 26%, la finalul anului 2014. Compania susține că, având în vedere numărul de însemne DOC achiziţionate spre îmbuteliere, deține peste 50% din vânzările de vinuri DOC din România.
- Cifra de afaceri totală în anul 2014 a fost de peste 26 milioane de euro, exporturile crescând cu 15% față de anul precedent. În ultimii cinci ani, valoarea investiţiilor companiei s-a ridicat la peste 20 milioane de euro.
- În ultimii ani, vinurile Companiei Cotnari au obţinut peste 100 de medalii de aur la Concursurile internaţional de profil. Într-un studiu al celor mai reprezentative Branduri româneşti din 2010, consumatorii români au plasat Cotnariul pe locul I între vinurile autohtone.
- Din laboratoarele companiei au ieșit în ultimii doi ani două noi soiuri de viță de vie - Grasa 75 și Perla Cotnariului.
Mărci de vin deținute
Frâncușă, Chateau Cotnari, Blanc Cotnari,Grasă de Cotnari, Casa de Piatră, Cătălina, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Eticheta Galbenă, Vin selecționat, 2XL, XL Alb, XL Roșu