Chasselas rose
Preț: 24 LeiCodreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiChardonnay
Preț: 25 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 Lei
Mustul
-
Se folosesc struguri roşii de calitate, bine copţi, neafectaţi de boli.
-
Strugurii se iau unul câte unul, se desprind boabele de pe ciorchini, înlăturându-se cele bolnave.
-
Boabele se dau prin zdrobitoare.
-
Mustuiala obţinută se pune la fermentare într-o cadă, butoi de plastic, borcan sau alt vas potrivit, pe care îl aveţi în casă. Acestea se acoperă neetanş, doar pentru e evita căderea de obiecte ori animale.
-
Fermentaţia pe boştină (boască) trebuie să dureze de la 5 până la maximum 8 zile.
-
Deoarece boştina (boasca) are tendinţa să se ridice la suprafaţă, de 2-3 ori pe zi trebuie să o scufundaţi în must.
-
Când fermentaţia este aproape gata, se stoarce boştina, iar vinul se pune în vase de fermentare (damigene, butoaie etc.), umplute până la 90-95%.
-
Gurile vaselor de fermentare se astupă cu dopuri speciale cu furtun, al căror capete se pun într-un vas cu apă. În acest fel, se asigură eliminarea dioxidului de carbon rezultat din fermentaţie, împiedicându-se, totodată, pătrunderea aerului, care ar altera vinul.
Vinul
-
După ce se încheie fermentaţia, vasele se umplu ochi cu acelaşi fel de vin.
-
Dopurile cu furtun se înlocuiesc cu dopuri normale, dar care nu se bat complet, deoarece vinul încă mai elimină dioxid de carbon.
-
În lunile noiembrie sau decembrie se trage vinul de pe drojdie (primul pritoc).
-
Vasele în care se pune vinul trebuie umplute până sus, dopurile bătându-se la maximum.
-
Damigenele sau butoaiele se vor păstra în camere reci (8-12°C) pline ochi.
-
Dacă nu avem suficient vin pentru a le umple, vinul trebuie trecut în vase mai mici.
-
În luna martie se face al doilea pritoc, după care vinul se poate trage în sticle.
-
Dacă vinul se păstrează în sticle cu dop de plută, acestea vor fi păstrate la rece, înclinate, pentru ca dopul să se păstreze umed, iar intrarea aerului să fie împiedicată.