Chasselas rose
Preț: 24 LeiCodreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiChardonnay
Preț: 25 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 Lei
Se mai numește:
- Crăcănată, Rară neagră, Rășchirată, Căldărușă - în România;
- Rastriopa, Serecsia - în Basarabia și Ucraina.
Utilizare:
- Din soiul Băbească neagră se obțin vinuri roșii de masă.
- În anii cu toamne calde și lungi, când strugurii reușesc să acumuleze concentrații mai mari de zaharuri, se obțin vinuri superioare roșii, intens colorate.
Originea:
- Soi vechi românesc, menționat și în „Letopisețul Țării Moldovei”.
- Existența podgoriei Nicorești este legată de istoria soiului Băbească neagră.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Pe suprafețe mai mari sau mai mici, soiul Băbească neagră se întâlnește în multe podgorii românești.
- Preponderent este cultivată în sudul Moldovei, nordul Dobrogei și pe nisipurile din Dobrogea și Buzău.
Descriere botanică:
- Lăstarii sunt viguroși, cu striuri roșii, mai intense la noduri.
- Inflorescențele sunt înserate pe nodurile 5/6 sau 4/5. Frecvent, un lăstar poartă câte doi ciorchini.
- Strugurii sunt de mărime mijlocie sau mare, de 16 - 18cm lungime, rămuroși, cu boabe rare.
- Bobul este mijlociu, ușor turtit la poli, de culoare negru-albăstruie. Pielița este subțire, miezul moale, suculent, fără aromă, cu gust plăcut, dar lipsit de aromă.
Caracterizarea agrobiologică:
- Băbeasca neagră dezmugurește la mijlocul lunii aprilie.
- Înflorirea se produce târziu, în luna iunie.
- Strugurii intră în pârgă cel mai devreme la sfârșitul lunii iulie, dar se poate prelungi până după mijlocul lunii august.
- Maturitatea strugurilor este atinsă la sfârșitul lui septembrie, iar în anii cu veri mai răcoroase la începutul lunii octombrie.
- Portaltoii optimi pentru Băbeasca neagră sunt SO4, SC-2, SC-26, deoarece aceștia susțin producția, dar temperează vigoarea mare de creștere a soiului.
- Dă rezultate bune cultivat pe rădăcini proprii, pe nisipuri, datorită capacității acestora de a explora un volum mare de sol.
- Producția și valoarea strugurilor variază în funcție de arealul de cultivare. Cele mai bune rezultate se obțin în zonele colinare, cu soluri de fertilitate mijlocie.
- Soiul este relativ sensibil la secetă, are rezistență mijlocie la mană, putregaiul cenușiu și molia strugurilor.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- Băbeasca neagră este un soi cu vigoare mare și fertilitate medie (60 - 65% dintre lăstari sunt fertili).
- În anii cu condiții climatice nefavorabile florile se pot scutura chiar și în proporție de 70%.
- Se conduce pe tulpini înalte și semiînalte. În zonele cu înghețuri frecvente, cea mai indicată formă de tăiere este capul înălțat Dr. Guyot, pe brațe cu înlocuire periodică.
- Fertilizarea cu azot trebuie să fie făcută cu doze mici, schema de fertilizare recomandată fiind: N100P150K150 kg/ha substanță activă.
- Fertilizarea organică se face anual cu 25 - 30 tone gunoi de grajd/ha.
Caracterizarea tehnologică:
- Soiul Băbească neagră are o coacere mai târzie la Murfatlar, unde este depășit net de soiurile Pinot noir și Cabernet Sauvignon.
- La Drăgășani și Odobești procesul de maturare întârzie, iar calitatea strugurilor este mai bună.
- Potențialul alcoolic mediu cel mai scăzut al strugurilor se înregistrează la șes și pe sol brun-roșcat de pădure.
- Pe dealuri, acumularea de zaharuri este întotdeauna mai mare.
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- Băbeasca neagră are producții mari, de 20 t/ha și chiar mai mult.
- În funcție de zonă și sistemul de cultură, producția unui butuc variază între 3,5 și 9 kg.
Variații si clone:
- Fiind un soi vechi, prezintă numeroase biotipuri, ce se deosebesc prin culoarea boabelor strugurilor: verde-roz, roz-cenușiu sau roșu-închis.
- Există și varietatea Băbească gri, din care se obțin vinuri albe de masă.
- La Stațiunea de Cercetări Pietroasa a fost omologată în 1989 clona Băbească neagră - 94Pt, cu producții de 21 t/ha.