Se mai numește:
- Riesling blanc, Petit Riesling, Petracine - în Franța;
- Riesling italico - în Italia;
- Weisser Walschriesling, Weisser Riesling - în Germania.
Utilizare:
- Vinurile obținute din strugurii acestui soi, procesați la maturitatea deplină și la supracoacere, pot fi superioare seci, demiseci sau licoroase naturale.
- În condițiile favorabile supracoacerii de la Basarabi-Murfatlar, Târnave, Crăciunel și Jidvei se obțin vinuri fine de desert.
- Acest soi este folosit și ca materie primă pentru spumante și distilate învechite din vin.
Originea:
- Unii susțin că originea acestui soi s-ar găsi pe malurile Rinului, în Germania, iar alții că ar fi originar din regiunea Styria, Austria.
- Alții, dimpotrivă, consideră că ar fi originar din Italia, cum sugerează și numele.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Soi cosmopolit, cultivat în toate țările Europei.
- În țara noastră a fost introdus încă dinaintea invaziei filoxerei.
Descriere botanică:
- Lăstarul este verde, cu striații cafenii, scămos pe noduri și la vârf.
- Inflorescențele sunt inserate pe nodurile 4/5 și mai rar pe 6/7.
- Strugurii sunt cilindrici, frecvent uniaripați, cu boabe îndesate, de 10-14 cm lungime. Adesea se găsesc căte 3, chiar 4 ciorchini pe același lăstar, prezentându-se ca un soi de mare productivitate.
- Bobul este mic spre mijlociu, sferic, de 12-14 cm diametru, verde-gălbui, auriu pe partea însorită. Miezul este suculent, dar nearomat. Pielița este acoperită cu un strat fin de pruină.
Caracterizarea agrobiologică:
- Dezmugurirea se produce din a doua jumătate a lui aprilie până în prima decadă a lui mai.
- În funcție de zonă, înflorirea survine de la sfârșitul lui mai până la mijlocul lui iunie.
- Strugurii dau în pârgă la sfârșitul lui iulie.
- Maturitatea strugurilor este atinsă în cursul lunii septembrie și numai în anii reci poate întârzia până în octombrie.
- Acest soi prezintă o vigoare medie și o fertilitate ridicată.
- Portaltoii recomandați pentru Riesling italian sunt SO4, Crăciunel 2, Crăciunel 71 etc.
- Dă cele mai bune producții (atât cantitativ, cât și calitativ) dacă este cultivat pe dealuri cu expoziție sudică, bine aerisite, cu multă lumină și căldură.
- Soiul Riesling Italian este rezistent la ger (-22oC), slab rezistent la secetă (din care motiv frunzele cad în august), mediu de rezistent la mană și făinare și sensibil la putregaiul cenușiu al strugurilor.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- Riesling italian are o fertilitate ridicată, 80-85% dintre lăstari fiind fertili.
- În plantații se conduce pe tulpini semiînalte, cordon bilateral. Se aplică tăieri în elemente scurte de rod sau verigi (cordiță de 4-5 ochi, plus cep de 2 ochi).
- Dozele de îngrășăminte reclamate de acest soi sunt N120, P145, K130 kg/ha, substanță activă.
Caracterizarea tehnologică:
- Soiul Riesling italian necesită irigare în zonele secetoase, lucrare care conduce la sporuri de producție de peste 40%.
- Strugurii sunt mici sau mijlocii (80-190 g).
- În țara noastră, strugurii soiului Riesling italian conțin la maturitate deplină 206-228 g/l zaharuri care, după fermentația mustului, se traduce în 12 - 13,5% alcool potențial.
- Culesul are loc în cursul lunii septembrie.
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- În funcție de zona și condițiile de cultură, precum și de tehnologia aplicată, producția de struguri pe butuc variază între 1 și 6 kg.
Zonarea: