Reţeta 1
-
1 kg de muguri se fierb 15-20 minute în 2 litri de apă.
-
După răcire se adaugă 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă.
-
Amestecul se fierbe din nou 5-10 minute.
-
Se strecoară şi se toarnă, cât este încă fierbinte, în sticle ce pot fi închise ermetic.
-
Se păstrează în locuri întunecoase şi răcoroase (frigider, pivniţă etc).
Reţeta 2
-
Într-un borcan de sticlă se pun în straturi succesive cantităţi egale de muguri de brad şi zahăr.
-
Ultimul strat trebuie să fie de zahăr, gros de un deget.
-
Se închide borcanul ermetic şi se ţine într-un loc însorit 7-10 zile.
-
Se strecoară siropul rezultat şi se dă în clocot 5-10 minute.
-
Se toarnă încă fierbinte în sticle, ce se pot închide ermetic şi se păstrează în locuri răcoroase şi întunecoase.
Cum se ia şi la ce ajută
-
Siropul de brad se serveşte sub formă de cure a câte 2-3 linguriţe, dizolvate în apă plată sau minerală, înainte de mese.
-
Poate fi folosit şi ca îndulcitor pentru ceaiurile fierbinţi, având efecte benefice în bronşite cronice, tuse persistentă, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită şi chiar tuberculoză.
-
Siropul de muguri de brad mai stimulează pofta de mâncare şi digestia, reglează activitatea nervoasă, atenuează oboseala intelectuală şi întăreşte sistemul imunitar.
-
Foarte important, siropul de brad mai atenuează apetitul exagerat pentru dulciuri al copiilor.
Bine de ştiut
-
Pentru prepararea siropului de muguri de brad se pot folosi atât muguri, cât şi cetină tânără de brad (care are încă un aspect de verde crud).
-
Recoltarea mugurilor de brad şi a cetinei pentru sirop se face în lunile aprilie-mai.
-
Pentru o colorare mai interesantă, folosiţi zahăr brun.
-
În aceleași moduri se poate prepara și siropul de pin, despre care se crede că ar fi chiar mai bun decât cel de brad.