Câteva lucruri pe care sigur nu le știți despre morcov și cultivarea sa
- Morcovul rodește cel mai bine dacă este cultivat după solanacee (vinete, tomate, cartofi), leguminoase (fasole, mazăre, soia, trifoi, lucernă) și cucurbitacee (castraveți, dovlecei).
- Morcovul nu se cultivă după alte rădăcinoase, bulboase, varză ori conopidă.
- Nu suportă în anul culturii fertilizarea cu gunoi de grajd, mai ales dacă acesta nu este suficient descompus.
- Pentru a obține recolte cât mai timpurii, morcovul se poate semăna în pragul iernii, în ferestrele iernii sau primăvara foarte devreme. Spre deosebire de alte semințe, cele de morcovi nu sunt afectate de solul rece și pornesc în vegetație atunci când sunt întrunite condițiile de temperatură și umezeală.
- Semințele de morcov se seamănă la adâncimea de 2,5cm.
- Morcovul este o plantă specifică climatului temperat, motiv pentru care este puțin pretențioasă față de temperatură. În schimb, are cerințe ridicate față de umiditate și lumină.
- Cele mai bune producții de morcovi se obțin în solurile bine afânate, permeabile, bogate în humus, cu pH de 6,5 - 7, cu bună umiditate.
- Densitatea optimă de plante la cultura de morcov este de 40-60 plante pe metru pătrat.
- Cei mai buni morcovi sunt cei de lungime mijlocie, de culoare roșie-portocalie, cu cilindrul central redus. Intensitatea culorii morcovilor indică un soi valoros, de calitate superioară.
- Morcovii sunt considerați printre legumele cele mai sănătoase, deoarece cultivarea acestora presupune mai puține tratamente fitosanitare decât la alte specii de legume.
- Morcovii îngheață la -2ºC.