1. Când vă planificaţi mărimea grădinii de legume trebuie să vă puneţi câteva întrebări: "Câte persoane vreau să hrănesc cu recolta mea?", "Cât timp voi putea dedica îngrijirii grădinii", "Dacă recolta îmi depăşeşte aşteptările, voi avea chef şi timp pentru a face conserve?";
  2. Aşezaţi grădina într-un loc însorit, la adăpost de vânturi, pe un sol bine drenat, care nu se transformă în noroi imediat după ploaie;
  3. Plasaţi grădina lângă o sursă de apă, într-un loc însorit;
  4. Amplasamentul grădinii este mai important decât calitatea solului. Solul poate fi îmbunătăţit, amplasamentul nu;
  5. Înainte de semănat pregătiţi bine pământul, sfărâmând bulgării şi îndepărtând pietrele;
  6. Legumele nu trebuie să se umbrească unele pe altele. Plantele cele mai înalte vor fi aşezate la nord, cele mai scunde la sud;
  7. Cultivaţi doar legumele adaptate regiunii dumneavoastră;
  8. Alegeţi cu atenţie seminţele. Ţineţi cont că, de regulă, hibrizii sunt productivi dar sunt sensibili la boli şi dăunători, iar soiurile bătrâneşti sunt mai puţin productive, însă prezintă o rezistenţă mai bună la boli și dăunători;
  9. Nu semănaţi aceleaşi legume, în aceeaşi locaţie mai mulţi ani la rând, pentru a evita dezechilibrarea chimică a solului şi proliferarea dăunătorilor;
  10. Lăsaţi loc pentru alei;
  11. Nu plantaţi/însămânţaţi "după ochi", ci folosiţi sfoară şi picheţi. Dacă veţi proceda aşa, la vară vă veţi felicita;
  12. Fiţi inventivi! Nu ezitaţi să combinaţi legume cu căpşuni, flori etc. Imaginaţi-vă cum arată unele lângă altele, ţineţi cont de dimensiuni.