Se mai numește și:
agriș negru, pomișoară neagră, smordin, struguri negriUnde se găsește:
- Crește în flora spontană din zonele colinare, premontane și montane.
- Îl găsim în păduri cu umiditate ridicată, pe lângă mlaștini și râuri, în tufișuri.
- Formele selecționate se cultivă în grădini.
- Arbust fără spini, în formă de tufă.
- Tulpinile sunt verticale, cu înălțimi cuprinse între 1 - 1,5 m.
- Frunzele au formă de inimă și au 3 - 5 lobi ascuțiți.
- Florile au formă de clopot și culoarea verde-gălbuie, cu roșu-maroniu pe margini.
- Fructele sunt bace rotunde, negre, punctate, cu gust foxat. Sunt dispuse în ciorchini.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- Frunzele tinere, recoltate înainte de perioada de înflorire.
- Fructele ajunse la maturitate deplină.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Coacăzul negru are proprietăți hipotensive, sedative, depurative, antidiareice, pectorale, diuretice, vitaminizante, antiscorbutice, energizante, tonice, diaforetice.
- Fructele de coacăz negru sunt considerate printre cele mai bogate în vitamina C (150-200 mg la 100 de grame de fructe), de trei ori mai mult decât portocalele. În plus, vitamina C din fructe este foarte stabilă, atât la şoc termic, cât şi la oxidare, datorită complexului de substanţe organice care inhibă procesele oxidative.
Acțiuni terapeutice:
Coacăzul negru are acțiune terapeutică în:
Pentru uz intern:
- ateroscleroză
- hipertensiune arterială
- arterite
- tromboflebite
- afecțiuni pulmonare
- angină pectorală
- bronșite
- pneumonie
- tuse
- tuberculoză
- afecțiuni urinare
- calculoză renală
- oligurie
- hidropizie
- prostatită
- reumatism degenerativ
- artroze
- gută
- anemie
- convalescență
- scorbut
- oboseală
- tulburări de creștere
- amigdalită
- laringită
- dureri în gât
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
Fructele de coacăz negru se pot consuma și în stare proapătă sau congelată, ca fructe de desert, sau prelucrate în dulcețuri, gemuri, jeleuri, peltea, sucuri naturale, sirop, vin, lichior.