Coacăzul negru, planta cu fructe mai bogate în vitamina C decât portocalele
Coacăzul negru, planta cu fructe mai bogate în vitamina C decât portocalele
Coacăzul negru, planta cu fructe mai bogate în vitamina C decât portocalele
Coacăzul negru, planta cu fructe mai bogate în vitamina C decât portocalele
Coacăzul negru, planta cu fructe mai bogate în vitamina C decât portocalele
Se mai numește și: 
agriș negru, pomișoară neagră, smordin, struguri negri
Unde se găsește: 
  1. Crește în flora spontană din zonele colinare, premontane și montane.
  2. Îl găsim în păduri cu umiditate ridicată, pe lângă mlaștini și râuri, în tufișuri.
  3. Formele selecționate se cultivă în grădini.
  1. Arbust fără spini, în formă de tufă.
  2. Tulpinile sunt verticale, cu înălțimi cuprinse între 1 - 1,5 m.
  3. Frunzele au formă de inimă și au 3 - 5 lobi ascuțiți.
  4. Florile au formă de clopot și culoarea verde-gălbuie, cu roșu-maroniu pe margini.
  5. Fructele sunt bace rotunde, negre, punctate, cu gust foxat. Sunt dispuse în ciorchini.

Înflorește în:

  Aprilie  Mai
Ce se recoltează: 
  1. Frunzele tinere, recoltate înainte de perioada de înflorire.
  2. Fructele ajunse la maturitate deplină.

Se recoltează în:

  Iulie  August
Proprietăți terapeutice: 
  1. Coacăzul negru are proprietăți hipotensive, sedative, depurative, antidiareice, pectorale, diuretice, vitaminizante, antiscorbutice, energizante, tonice, diaforetice.
  2. Fructele de coacăz negru sunt considerate printre cele mai bogate în vitamina C (150-200 mg la 100 de grame de fructe), de trei ori mai mult decât portocalele. În plus, vitamina C din fructe este foarte stabilă, atât la şoc termic, cât şi la oxidare, datorită complexului de substanţe organice care inhibă procesele oxidative.
Acțiuni terapeutice: 

Coacăzul negru are acțiune terapeutică în:

Alte utilizări: 

Fructele de coacăz negru se pot consuma și în stare proapătă sau congelată, ca fructe de desert, sau prelucrate în dulcețuri, gemuri, jeleuri, peltea, sucuri naturale, sirop, vin, lichior.