Bolile, dăunătorii, produsele pentru tratamente și lucrările importante la MĂR, pentru stadiile cheie din cursul unui an vegetativ.
- 1. Repaus vegetativ
- 2. Dezmugurit
- 3. Înfrunzirea mugurilor florali
- 4. Înfoierea corolei, buton roz
- 5. Începutul scuturării petalelor
- 6. Fruct de 1 cm diametru (mărimea unei alune)
- 7. Fruct de 2-2,5 cm diametru
- 8. Fruct de 2,5-3,5 cm diametru
- 9. Fruct la 1/2 din mărimea fructului matur
- 10. Fruct la 3/4 din mărimea fructului matur
- 11. Fruct la 90% din mărimea fructului matur
- 12. Debutul maturării fructului
- 13. După căderea frunzelor
Repaus vegetativ
1 Ianuarie - 28 Februarie
În această fenofază mugurii, atât cei vegetativi, cât și cei de rod, sunt complet închiși, acoperiți de solzi de culoare brună. Din punct de vedere biochimic, mugurii sunt pregătiți să facă față temperaturilor negative din timpul sezonului rece.
Dezmugurit
Debutul intrării în vegetație. Mugurii încep să se deschidă, dând la iveală țesut nou, verde-argintiu.
Înfrunzirea mugurilor florali
Mugurii își continuă dezvoltarea, putându-se observa mici frunzulițe numite și „urechiușe de șoarece”.
Înfoierea corolei, buton roz
20 Aprilie - 30 Aprilie
Bobocii florali dau la iveală petalele, în această fază având culoarea roz.
Începutul scuturării petalelor
Fecundarea florilor se apropie de finalizare. 30% dintre flori sunt deja scuturate.
Fruct de 1 cm diametru (mărimea unei alune)
1 Mai - 31 Mai
În această fază legarea fructelor s-a încheiat în tot pomul. Fructele au 1cm diametru.
Fruct de 2-2,5 cm diametru
Fructele își continuă creșterea. În această fază se încheie și prima cădere fiziologică.
Fruct de 2,5-3,5 cm diametru
10 Iunie - 30 Iunie
În această fază fructul crește într-un ritm accelerat. La unele soiuri deja pot fi recunoscute unele caracteristici tipice.
Fruct la 1/2 din mărimea fructului matur
1 Iulie - 31 Iulie
Fructele au ajuns la lumătatea din dimensiunea pe care o vor atinge la maturitate. Forma tipică soiului devine evidentă.
Fruct la 3/4 din mărimea fructului matur
1 August - 31 August
Forma caracteristică a soiului este evidentă. Gustativ, se remarcă o reducere a astringenței.
Fruct la 90% din mărimea fructului matur
20 August - 31 August
În această fază fructul se apropie de dimensiunea sa maximă. Încă nu se observă semnele colorației caracteristice.
Debutul maturării fructului
Fructele încep să dobândească dulceața, aroma și colorație specifice.
După căderea frunzelor
Fructele au fost culese, a căzut brumă groasă și pomul a pierdut toate frunzele.