Floarea-lunii (Spatifilum)
Floarea-lunii (Spatifilum)
Monstera
Monstera
Potos
Potos
Aloe vera
Aloe vera
9 plante de interior PERICULOASE pentru PISICI
Crasula
Crasula
Diefenbahia
Diefenbahia
Iederă
Iederă
Palmier
Palmier

1. Floarea-lunii (Spatifilum)

  1. Floarea-lunii este o plantă foarte prezentă în case, care se cumpără, de regulă, în preajma Paștilor, pentru că atunci debutează înflorirea.
  2. E o plantă care cere puțină atenție, dar e periculoasă întrucât conține oxalați de calciu, un compus toxic la ingerare.
  3. Dacă planta este ingerată, poate cauza vomă, iritația gurii și a tractului digestiv și, în cazuri grave, dificultate la înghițire și respirație îngreunată.
  4. Rețineți, planta este periculoasă doar dacă este ingerată, nu și dacă este atinsă!

Floarea-lunii (Spatifilum)

2. Monstera deliciosa

  1. Monstera este una dintre lianele tropicale căreia îi merge atât de bine în interioare, încât unii spun că-s mai multe exemplare în casele oamenilor decât în junglele tropicale! 
  2. Poate e o exagerare, dar rămâne adevărat că e o plantă extraordinar de frumoasă, care rezistă în condiții imposibile pentru alte plante. 
  3. Din păcare, monstera are seva deosebit de toxică pentru pisici. 
  4. Dacă este ingerată, cauzează arsuri ale buzelor și gurii, salivare excesivă și umflarea gurii și a gâtului. 

Monstera

3. Potos (Scindapsus)

  1. Și potosul este o plantă foarte ușor de întreținut, care recompensează cu frunzișul său bogat.
  2. De fapt, cu potos vă puteți „înverzi” casa, cheltuind foarte puțin. 
  3. Deși perfect sigură dacă este numai atinsă, lucrurile se schimbă dacă este mestecată ori înghițită, cauzând pisicilor arsuri ale gurii și buzelor, vomă și umflarea gurii și a gâtului.

Potos

4. Aloe vera

  1. Aloe vera este planta care aduce mândrie în multe case! 
  2. Și frumoasă, și de leac! Este cultivată și pentru frumusețea ei, dar și pentru proprietățile terapeutice ale sevei conținute în frunze. 
  3. Deși pentru oameni are proprietăți terapeutice (cosmetice, în principal), Aloe vera este toxică pentru pisici, putând cauza letargie, vomă și diaree, dacă este ingerată.

Aloe vera

5. Limba-soacrei (Sansevieria)

  1. Limba-soacrei este o plantă care se descurcă bine în condiții ireale pentru alte specii: locuri întunecoase, în baie, etc.
  2. De asemenea, este renumită pentru capacitatea ei formidabilă de a purifica aerul, fapt care i-a sporit foarte mult popularitatea.
  3. Sansevieria nu este toxică pentru oameni, însă este otrăvitoare pentru pisici și câini, cauzând greață, vomă și diaree, dacă este ingerată.

6. Crasula

  1. Crasula, numită în alte țări și „planta banilor”, este o plantă suculentă, foarte ușor de întreținut și despre care se crede că aduce noroc în casa în care se găsește.
  2. Sunt de o frumusețe aparte, datorită frunzelor grase, pline de sevă, asemenea unor bănuți!
  3. Din păcate, toate speciile de crasula sunt teribil de toxice pentru pisici, câini și cai.
  4. Dacă este ingerată, crasula cauzează vomă, depresie, letargie și chiar pierderea echilibrului.

Crasula

7. Diefenbahia

  1. Diefenbahia este o plantă foarte iubită, atât datorită uimitorului ei frunziș tropical, cât și datorită faptului că se întreține foarte ușor.
  2. Și în cazul diefenbahiei lucrurile pot căpăta o întorsătură nefericită dacă este ingerată, cauzând simptome de vomă, iritare a gurii, umflături și, în cazurile severe, chiar dificultate pentru respirație și la înghițire.
  3. Diefenbahia este iritantă chiar și pentru om, motiv pentru care se recomandă să vă spălați cu săpun după ce o atingeți.

8. Iedera

  1. Iedera este o plantă foarte populară, fiind cultivată atât în grădini, cât și în case, datorită aspectului frumos al frunzelor și pentru capacitatea de a forma draperii.
  2. Numai că, pe cât este de frumoasă, pe atât este de periculoasă pentru feline!
  3. Dacă este ingerată, cauzează simptome de slăbiciune, vomă, umflare a gâtului, salivare excesivă, dermatită, prurit, ataraxie.
  4. Mai rețineți că fructele de iederă sunt toxice și pentru oameni, în special pentru copii!

Iederă

9. Palmier

  1. Palmierul este o plantă tropicală care aduce un aer aparte locuinței. Asta la propriu, pentru că are o capacitate recunoscută de filtrare a aerului!
  2. Un ghiveci cu un palmier este o piesă de accent în casa oricărui iubitor de plante.
  3. Numai că palmierul își apără frumusețea cu otravă: muști, suferi!
  4. Dintre toate plantele descrise până aici, palmierul este cel mai periculos pentru pisici, motiv pentru care ar trebui evitat cu orice preț, pentru a nu avea parte de o tragedie!
  5. Dacă este ingerat, țesutul de palmier cauzează vomă, diaree și chiar moarte!

Palmier

Sfat prietenesc

  1. După cum bine știu iubitorii de pisici, felinele au nevoie de iarbă pentru sănătatea digestiei.
  2. Dacă au iarba preferată, pisicile nu se apucă de ronțăit alte plante.
  3. Excepție fac pisoii care, din joacă își mai pot înfige colții în plantele care nu trebuie.
  4. Dacă iubiți și pisicile, dar și plantele descrise mai sus, nu e obligatoriu să renunțați la niciunele. Doar asigurați-vă că nu se întâlnesc, poziționând plantele în locuri inaccesibile pisicuțelor.