-
Preferă lumina puternică, însă fără soare direct, caz în care îi apar arsuri. Vara o veţi uda săptămânal, iar iarna o dată la 10-15 zile. Pe timpul iernii o ajutaţi foarte mult, să reziste uscăciunii din case, dacă îi pulverizaţi frunzele cu apă la temperatura camerei.
-
Trebuie transplantată anual, la sfârşitul iernii, atât timp cât dimensiunile vă permit acest lucru. Atunci când dimensiunile mari nu vă mai permit acest lucru, este suficientă şi o surfaţare, primăvara şi toamna.
-
Fiind o liană, este absolut necesară tutorarea lăstarilor, pe măsură ce aceştia cresc. Tutorarea se poate face cu ajutorul unui băţ învelit cu muşchi sau chiar cânepă, pe acesta conducându-se lăstarii tineri.
-
Înmulţirea monsterei se realizează prin butăşirea părţilor de tulpină, primăvara.
-
Bine îngrijită poate ajunge la dimensiuni de 1,5m anvergură şi 3m înălţime, putând atinge vârsta de 10-15 ani.
-
Nu prea are boli şi dăunători specifici, datorită şi acidului oxalic pe care aceasta îl conţine.
Atenționări și ponturi
- Frunzele de monstera, înainte de a atinge maturitatea, sunt neperforate şi nedecupate. Dacă planta nu primește lumină suficientă pot rămâne neperforate.
- Cu excepția fructelor, monstera conține acid oxalic, o substanță foarte toxică. Aveţi grijă, aşadar, să nu fie prea la „îndemâna” copiilor mici.
- Ca majorităţii plantelor, din mai până în septembrie este indicat să-i administraţi un îngrăşământ pentru plante verzi.
- Dacă vreţi să-i faceţi un mare bine, ştergeţi-i frunzele, măcar lunar, cu un burete umezit cu bere.