Codreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiGoldfinger
Preț: 99 LeiWesterland
Preț: 109 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 Lei
Desfacerea tufei
-
Este cea mai simplă metodă şi dă rezultatele cele mai bune.
-
Această operaţie nu se face primăvara - eroare care costă 2 ani de pauză la înflorire – ci de la sfârşitul lui august până la jumătatea lui septembrie. Plantele se scot cu hârleţul, dar cu maximă atenţie! Tăierea rădăcinilor se plăteşte tot cu 2 ani de pauză la înflorire!
-
O tufă de 5-7 ani poate fi divizată în 7-8 părţi, astfel încât fiecare parte să aibă 3-4 muguri.
-
Plantarea, în cazul în care doriţi să înfiinţaţi un câmp doar cu bujori, trebuie făcută la distanţe de 80-100 cm, iar în ce priveşte adâncimea, gropile se sapă atât de adânci încât mugurii să rămână deasupra nivelului solului cu aproximativ 1cm.
-
În groapă se pune gunoi de grajd vechi de minimum 3 ani, 50g superfosfat, care, împreună, se amestecă cu pământ.
Marcotajul în ghiveci
-
Pentru că cele mai frumoase flori de bujor sunt produse de tufele nederanjate (tufe ce pot depăși chiar vârsta de 30 ani!), unii preferă înmulţirea prin marcotaj.
-
Această metodă, executată corect, oferă de asemenea şansa de a vă bucura de florile noii plante chiar din anul care urmează.
-
Cum se procedează corect: primăvara, se aleg lăstarii cei mai viguroşi, care se trec prin orificiul lărgit al unor vase, în care se tot pune pământ, pe măsură ce lăstarul se înalţă.
-
Până în toamnă aceştia emit rădăcini, astfel încât în septembrie-octombrie veţi tăia planta sub ghiveci, veţi îndepărta cu grijă ghiveciul, iar planta, cu tot cu pământ, o veţi aşeza în locul definitiv.
Butăşirea
-
Pentru obţinerea unor cantităţi mai mari de plante de bujor, cea mai eficientă cale o reprezintă butăşirea.
-
Momentul oportun aplicării acestei metode este luna mai, când lăstarii tineri se taie chiar de la suprafaţa solului şi se pun la înrădăcinat în răsadniţe cu nisip, în locuri ferite de soare direct. Până în toamnă ar trebui să formeze rădăcini, moment în care îi puteţi planta la locul definitiv.
-
Dacă unii dintre butaşi încearcă să înflorească, ciupiţi bobocul întrucât nu vor fi în stare să suporte efortul înfloririi.
-
În cazul înmulţirii prin butaşi trebuie să vă înarmaţi cu răbdare pentru că nici cu lăutari nu înfloresc mai devreme de 3 ani!
Documentare suplimentară:
Unde plantăm bujorii?