Victoria
Preț: 179 LeiCarpica
Preț: 31 LeiEuras
Preț: 149 LeiTriMeri (meri împletiți)
Preț: 199 LeiDelicios dublu roșu
Preț: 29 LeiNapoleon
Preț: 45 Lei
În linii mari
- Folosiți întotdeauna foarfeci de calitate, bine ascuțite. Astfel, tăieturile vor fi curate, nescămoșate, iar efortul de tăiere va fi mai mic.
- Se îndepărtează toate ramurile uscate, care se încalecă, afectate de boli, rănite sau debilitate.
- Toți lăstarii verticali, crescuți în ultima vară, care pornesc din axul pomului sau de pe „spinarea” ramurilor principale se taie „la ras”, adică exact din punctul de inserție. Lăstarii care sunt scurți (până la două palme) nu se taie, deoarece există posibilitatea transformării acestora în ramuri de rod.
- Când sunt mai mulți lăstari la un loc, se taie cei verticali, iar cei oblici, orientați spre exteriorul coroanei, se păstrează, deoarece vor purta rod în anul următor.
- Lăstarii care cresc spre interiorul coroanei se suprimă din punctul de inserție.
- Când două ramuri se încalecă, se păstrează cea mai bine poziționată, orientată spre exteriorul coroanei.
- Lăstarii din anul precedent, crescuți lateral (mai mult sau mai puțin paralel cu linia solului) se păstrează, deoarece urmează să se transforme în ramuri de rod. Dacă sunt prea deși se răresc la 10-15 cm unul de altul.
- Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta va tempera creșterea și va stimula dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția ultimului mugur indică direcția de creștere a ramurii.
Formațiunile de rod
- E foarte important să recunoașteți formațiunile de rod.
- De regulă, ramurile de rod sunt cele mai firave și mai umile din coroană, purtând muguri evident mai proeminenți.
- Mugurii de rod sunt, la aproape toate speciile, mai umflați și rotunjiți la vârf, spre deosebire de cei vegetativi, care sunt mai ascuțiți și lipiți de ramură.
- Ramurile de rod se scurtează la jumătate (sau chiar mai mult), păstrându-le pe cele care au mugurii mai viguroși și mai bine poziționați. Mai puțini muguri de rod înseamnă fructe mai mari și mai frumoase. Temperarea tendinței de rodire crește și rezistența pomului la boli, dăunători și ger. În plus, avem siguranța că anul următor va rodi la fel de bine.
Încurajări și sfaturi
- Să nu vă fie milă să tăiați! La finalul lucrării pomul poate pierde mai bine de 1/3 din ramuri și poate arăta oarecum ciudat, dar asta face diferența dintre un pom îngrijit și unul abandonat.
- Tăietura întotdeauna să fie oblică, deoarece se face mai ușor și iese mai curată decât dacă se face perpendicular pe fibra lemnoasă. Pe ramurile verticale, tăietura înclinată favorizează scurgerea apei și prevenirea infectărilor.
- Tăieturile efectuate pe ramuri mai groase de un deget se acoperă cu vopsea pe bază de ulei. În lipsa acesteia se poate folosi o soluție mai concentrată de zeamă bordeleză sau vopsea lavabilă (cea antimucegai, pentru baie și bucătărie e cea mai bună).
- Dacă nu ați mai făcut niciodată tăieri la pomi, cu siguranță nu o să vă iasă din prima o lucrare de maestru, însă noi zicem așa: o tăiere un pic greșită, dar bine intenționată, este mai bună decât nicio tăiere!
Documentare suplimentară:
Cum se obțin mere Golden Delicious mari