Unde se aplică și care este avantajul
- Plivirea lăstarilor se aplică la pomii tineri, cu creșteri viguroase, în anii de formare a coroanei.
- Aplicată corect și inteligent, prin această metodă se scurtează timpul de formare al coroanei, se obține o coroană armonioasă și se grăbește intrarea pomului pe rod.
- Prin plivirea lăstarilor se împiedică formarea de ramuri în poziții nedorite, care vor trebui apoi suprimate prin tăieri, ceea ce înseamnă o risipă uriașă de substanțe sintetizate.
- Metoda poate fi aplicată la toate speciile pomicole, în primii ani de viață ai pomului, când se formează coroana.
- Aplicată la pomii sâmburoși, aceștia sunt scutiți de tăierile în uscat, care sunt deosebit de traumatizante, putând cauza scurgeri masive de clei.
Cum se procedează
- Ca să putem face corect această lucrare, trebuie să știm câte ceva despre tăierea pomilor, să fi înțeles din proprie experiență ce probleme ridică o ramură crescută necorespunzător în coroană sau măcar să avem o bună imaginație.
- Principiul este destul de simplu: fiecare mugure pornit în vegetație indică direcția de creștere; cei care sunt poziționați necorespunzător vor fi suprimați.
- Astfel, vor fi îndepărtați, fără comentarii, lăstarii care cresc pe spinarea șarpantelor, care vor forma ramuri lacome, orientate spre interiorul coroanei. (Analizați cu atenție imaginile de mai jos).
- De asemenea, vor fi suprimați și lăstarii de la capătul ramurilor principale orientați spre interior, favorizând în acest mod lăstarul orientat spre exterior, cel care deschide coroana.
- Când apar lăstari concurenți, îl vom păstra pe cel mai bine situat.
- Plivirea lăstarilor se face optim în perioada în care aceștia sunt încă ierboși.
Important
Dacă plivirea se face după ce lăstarii s-au alungit, i-ar ruperea acestora provoacă răni, lucrarea trebuie făcută înaintea unui tratament cu fungicide.