Aloe
Aloe sladeniana
Aloe sladeniana
Plantaţie de Aloe vera
Plantaţie de Aloe vera

Sunt plante suculente ce cresc sub formă de arbuşti şi formează rozete spiralate cu spini moi pe margini. Genul Aloe cuprinde mai multe specii, însă Aloe vera sau Aloe barbadensis este cea mai cunoscută, îndeosebi pentru virtuţile ei medicinale.

Origine: 

Originară din Africa de Sud, Madagascar și peninsula Arabică.

Frunze: 

Frunzele apar sub forma unor triunghiuri mult alungite, dispuse pe o tulpină, putând forma, la unele varietăţi, adevărate trunchiuri. Marginile drepte, netede sau acoperite cu spini moi. De culoare verde sau verde-albastră, frunzele pot prezenta mici umflături alburii, pot fi zebrate sau marmorate.

Flori: 

Inflorescentele - de forma unor spice alungite, colorate în roşu, portocaliu, galben sau verde, apar vara, la aproximativ 2-4 ani de la plantare.

Pământ: 

Substratul preferat de Aloe trebuie sa fie poros, format din pamânt de frunze, nisip grosier şi turbă fibroasă. La aşezarea pământului în ghiveci vom adăuga mai întâi un strat de pietriş şi vom folosi ghivece găurite pentru scurgerea apei în exces.

Îngrășământ: 

Îngrăşămintele se folosesc rar şi în cantităţi mici. Folosiţi îngrăşământ lichid pentru cactee.

Umiditatea aerului: 

Scăzută.

Udare: 

Pe timpul verii (perioada de creştere), se udă o dată pe săptămână; pe timpul iernii vom efectua udările la intervale mai mari, la 15-30 de zile.

Lumină: 

Aloe are nevoie de multă lumină şi se simte confortabil şi în soare direct. Poziţionaţi planta în dreptul unei fereastre cu expoziţie sudică.

Minima: 
10°C
Maxima: 
25°C
Transplantare: 

În funcţie de creştere şi de dimensiunile ghiveciului, transplantarea se face o dată la 2-3 ani, la începutul primăverii.

Dimensiuni: 

10-15 cm la plantele cultivate în interior. Unele specii au o creştere spectaculoasă şi pot atinge 2 m.

Înmulţire: 

Prin seminţe, puse la încolţit în aprilie, la 20°C, în nisip sau, mai uşor, prin lăstari laterali separaţi de planta-mamă şi replantaţi în mai.

Cerinţe specifice: 

Apa nu trebuie să stagneze pe frunze sau la baza rozetelor de frunze. Excesul de apă poate duce la distrugerea plantei, prin putrezirea frunzelor şi a rădăcinilor.

Durata de viaţă: 

5-20 ani în interior, în ghiveci.

Atenționări și ponturi:

  • Culoarea roşiatică a frunzelor este un semn că substratul este prea sărac sau prea uscat; după caz, udaţi planta sau transplantaţi-o într-un amestec de pământ special pentru cactee.
  • Pentru a preveni putrezirea rădăcinilor, udaţi planta doar atunci când pământul de la rădăcină este uscat.
  • Aloe sunt plante ce nu necesită atenţie deosebită şi pot fi cultivate cu uşurintă şi de începători.