Anul: 2012
Tipul vinului: Vin sec
Culoare: Roșu
Clasificare: DOC - CMD - Denumire de Origine Controlată-Cules la maturitate deplină
Tărie alcoolică: 14.00%
Plajă de preț: 20-25 lei
Prezentare: sticlă de 750 ml
Apreciere [Paradis verde]:
Starețul avea dreptate
- Se spune că, după venirea Patriarhului Daniel la București de la Iași, unde ocupase funcția de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, l-ar fi chemat la Patriarhie pe starețul de la Jercălăi, să-l ia la rost. Motivul: de este așa de mică producția de struguri din viile mănăstirii, în raport cu producția pe care știa patriarhul că se obținea din viile mănăstirilor Bucium și Cetățuia, de la Iași. Fără să ezite, starețul a dat explicația: la noi butucii fac struguri mai puțini și mai mici. Acest răspuns a produs un haz nebun, iar întâmplarea a fost povestită de patriarh, se spune, de zeci de ori.
- De fapt, nu era nimic nostim în răspunsul starețului, care încerca să-și lămurească superiorul că nu poți compara soiurile de struguri de mare producție cu soiuri cu producție redusă, din care se obțin vinuri de mare clasă, precum Cabernet Sauvignon.
- Important e că, după respectiva discuție, viile mănăstirii Jercălăi au intrat într-un program amplu de înnoire, iar în prezent crama dispune și de o stație de vinificare ultra modernă, achiziționată cu fonduri europene.
- Vinul despre care discutăm aici, produs după această etapă de înnoire, este unul pur și simplu excepțional. Un Cabernet Sauvignon de mare clasă! Mai rar găsești un vin atât de bine echilibrat!
- Impresia pe care ne-a făcut-o a fost atât de intens-plăcută, încât nici nu mai încercăm să o raționalizăm printr-o descriere. (Când te îndrăgostești de o femeie, nu mai încerci să-ți lămurești sentimentul prin geometrie, cromatică, anatomie...)
- Acest vin poate fi servit cu absolut orice mâncare asociabilă cu vin roșu, dar și servit ca atare seara, înainte de culcare ori poate ca fundal gustativ pentru o carte bună. Recomandarea noastră de asociere: friptura de mânzat în sânge.
Prezentare
- Sticlă de calitate, de culoare închisă, dop DIAM, etichetă atrăgătoare (deși fontul athonit ar putea crea unele probleme de lizibilitate).
- O singură ciudățenie: pe eticheta principală, sub soiul de struguri, pe următoarea linie scrie: „de viță nobilă”. Ceea ce rezultă este: „Cabernet Sauvignon de viță nobilă” ceea ce, desigur, nu are niciun sens. Soiul Cabernet Sauvignon este o viță nobilă sau, ca să fim mai exacți, o viță înnobilată prin altoire.
- Îți vine să spui că această notă, plus îndemnul de pe contraetichetă, urmărește obținerea unui avantaj de marketing. Cum acest vin nu se găsește în supermarketuri (pare-se că doar în București, la Mega Image), mai degrabă poate fi vorba de o „hârjoană” pentru un vin cu circulație restrânsă ori de protocol.
Concluzie
- Vinurile de la Mănăstirea Jercălăi sunt utilizate, în principal, în scop cultic, în bisericile din jurul Bucureștilor, de unde poate fi și cumpărat, în cantități mici.
- Dacă-l găsiți pe cel prezentat aici, nu-l ratați! Și dacă aveți posibilitate de păstrare, neapărat și o sticlă pentru vinotecă!
- Pe piață nu găsiți asemenea vin decât la preț minim dublu.