- Boală cauzată de o bacterie, ce poate face ravagii în culturile de tomate, vinete și ardei (pierderi de până la 75%).
- Bacteria atacă tulpina, pețiolul fructelor, frunzele, florile și fructele care nu au depășit 3 cm diametru.
- Fructele în pârgă și cele coapte nu mai sunt atacate deoarece bacteria nu suportă pH-ul acid.
- Atacul poate debuta timpuriu, sub foma unor pete brun-gălbui hidrozate, de 1-3 cm, foarte bine delimitate. Țesuturile atacate devin apoi brun-închis, petele căpătând aspect pergamentos, înconjurate de un halou verde-gălbui.
- Pe fructe se formează leziuni punctiforme negre, proeminente (se simt la pipăit), ce pot depăși 1 mm diametru.
- Boala se manifestă în câmp și foarte rar în spațiile protejate.
Cum poate fi prevenit:
- Bacteria se transmite de la un an la altul prin semințele infestate și prin resturile vegetale rămase pe sol din anul precedent.
- Utilizarea de semințe tratate și distrugerea prin ardere a resturilor vegetale rezultate din desființarea culturilor de legume, limitează sursa de infecție.
- Leziunile și microleziunile produse cu prilejul lucrărilor (copilit, cârnit), precum și cele produse de vânt și boli favorizează instalarea infecției.
Cum se combate chimic :
- Tratamentele chimice împotriva pătării pustulare se aplica la depistarea primelor simptome de atac.
- Fungicidele avizate pentru tratamente împotriva acestei boli sunt:
Alcupral 50 PU (WP) 0,5%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Bouille bordelaise WDG (WG) 0,75%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Champion 50 WP 0,3%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Culturi afectate: