- Boală cauzată de o bacterie care parazitează toate organele aeriene ale tomatelor. Pe lângă tomate, cercul de plante gazdă al bacteriei cuprinde plante din numeroase specii.
- Intervalul de maxim risc începe la răsărirea plantelor și se încheie cu înfloritul și legarea fructelor.
- Pe răsaduri boala se manifestă sub forma unor pete galben verzui (circulare sau neregulate) pe cotiledoane și pe frunzulițele nou-apărute. În mijlocul petelor se formează o zonă brun-închis de țesut necrozat, unde se pot observa picături de gomă bacteriană, ca niște lacrimi.
- Atacul pe frunze are înfățișarea unor pete cel mai adese neregulate, de 1-2 mm diametru, cu aspect hidrozat și margini bine conturate. La debut, petele au culoare verde închis, după care capătă o culoare cenușie și apoi brună. De regulă, petele sunt cantonate în apropierea nervurilor.
- Când infecțiile sunt puternice, zonele afectate de pe frunze se lărgesc până confluează, cauzând în cele din urmă căderea frunzelor.
- Bacteria produce leziuni și pe tulpini, sub forma unor zone suberificate.
- Când bacteria atacă florile în primele faze, acestea cad, iar fructul nu se mai formează.
- Pe suprafața fructelor apar vezicule de 2-4 mm, verzi sau brune, proeminente, care se pot lărgi până la 4 - 10 mm. Petele tind apoi să se scufunde și crapă la un moment dat, deschizând porți de infecție pentru alți agenți patogeni.
- Chiar și după coacerea fructelor rănile cauzate de activitatea bacteriei păstrează un contur verde.
- Întrucât infecția primară se produce prin intermediul semințelor infestate și prin resturile de plante bolnave, se recomandă utilizarea de sămânță sănătoasă, tratată chimic sau termic, precum și distrugerea prin ardere a resturilor rezultate toamna din desființarea culturilor.
- Tratarea termică a semințelor se face prin scufundare în apă de 60oC, timp de 10 minute.
- Răsadurile se vor produce în sol dezinfectat (termic sau chimic).
- Rotația culturii reduce considerabil intensitatea infecțiilor.
- Se vor evita irigațiile prin aspersiune și, după 2-3 ploi, trebuie aplicat un tratament, în special acolo unde există risc de infecție.
- Fungicidele avizate în țara noastră pentru combaterea pătării frunzelor și a bășicării fructelor la tomate sunt:
Alcupral 50 PU (WP) 0,5%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Bouille bordelaise WDG (WG) 0,75%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Champion 50 WP 0,3%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Dithane M-45 (WP) 0,2
Tratament în vegetație
acțiune de contact
- Poate fi folost atât pentru tratamente la răsaduri cât și la tratamente după transplantare. - În funcție de presiunea infecției pentru mană (Phytophthora infestans) se pot folosi concentrații ale soluției de 0,2% - 0,25%. - Timp de așteptare: 3 zile.
Dithane Neotec 75 WG 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
- Acest produs poate fi folosit atât pentru tratamente la răsaduri cât și după transplantare. - La tratamentele pentru mană (Phytophthora infestans) se vor folosi soluții cu concentrații de 0,2% - 0,25%, în funcție de presiunea infecției.
Vondozeb 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
- Pentru tratamentul manei se pot folosi soluții cu concentrație de până la 0,25%. - Se pot aplica tratamente atât la răsaduri, cât și la plantele transplantate. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 3 zile.
Vondozeb 75 DG 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
- Se pot aplica tratamente atât la răsaduri, cât și la plantele transplantate. - La tratamentele pentru mană se vor folosi concentrații ale soluției de 0,25%. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.