Cum se prepară hummusul

Timp de preparare

15 minute (dacă năutul este fiert)

Ingrediente

  • 500 gr. de năut uscat
  • 200 ml pastă de susan (tahân)
  • 300 de ml. de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui, presat la rece
  • zeama de la 2 lămâi
  • 3 căţei de usturoi (opţional)
  • zare şi piper alb, după gust
  • mirodenii (nucşoară rasă, chimen, coriandru tocat mărunt, fistic sfărâmat, amestec de condimente arăbeşti etc.)

Prepararea pastei de susan

  1. Aveţi nevoie de 175 gr. de seminţe de susan, 25 ml. de ulei vegetal şi un blender manual.
  2. Seminţele de susan se prăjesc 2-3 minute.
  3. Puneţi seminţele într-un vas îngust şi înalt, adăugaţi uleiul şi începeţi măcinarea seminţelor (cam 2 minute) până obţineţi o pastă fină.
  4. Dacă doriţi, puteţi prepara o cantitate mai mare de pastă de susan, care poate fi păstrată în borcane, la frigider, până la 2 săptămâni.  

Prepararea hummusului

  1. Puneţi boabele de năut la înmuiat, de cu seară, în apă călduţă, mai multă fiindcă acestea îşi vor tripla volumul.
  2. A doua zi, clătiţi năutul şi puneţi-l la fiert, la foc moderat, fără sare. Fierberea durează aproximativ o oră şi jumătate, iar boabele trebuie să rămână întregi. 
  3. Spumaţi apa din când în când.
  4. Năutul e fiert atunci când bobul se striveşte cu uşurinţă între degete.
  5. După fierbere, strecuraţi năutul într-o oală cu apă rece, lăsaţi-l să se răcească şi îndepărtaţi.
  6. Păstraţi câteva linguri din zeama în care a fiert năutul.
  7. Cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie, transformaţi boabele într-o pastă cât mai fină, adăugând zeama păstrată.
  8. Puneţi într-un vas pasta rezultată, adăugaţi pasta de susan, încorporaţi treptat şi uleiul, zeama de lămâie, usturoiul făcut pastă, condimentele, omogenizând cu ajutorul mixerului ori cu o lingură de lemn.
  9. Obişnuiţi-vă să puneţi sare doar la sfârşit. Astfel veţi pune mai puţină decât aţi pune la început şi veţi echilibra mai bine toate celelalte gusturi în absenţa ei.
  10. La final, va rezulta o pastă fină, asemănătoare cu fasolea bătută, dar cu o dulceaţă aparte.
  11. Pe măsură ce experimentaţi, puteţi crea prin tot felul de combinaţii şi variaţii, propria reţetă!

Sugestii de servire

  1. Hummusul se poate consuma ca atare, cu pâine prăjită, pâine făcută în casă sau lipie.
  2. Se serveşte proaspăt, stropit cu lămâie, decorat cu semințe de chimen, boia dulce, fistic sfărâmat etc.
  3. Merge de minune combinat cu salată verde, ceapă, ardei şi roşii!

Pe lângă gustul foarte bun, hummusul...

  1. Conţine proteine, fier, acid folic, vitaminele C, E şi B6, foarte benefice pentru organism.
  2. Este o mâncare excelentă pentru vegetarieni sau pentru perioadele de post.
  3. Conţine în 100g aprox.166 de calorii.

Cum se păstrează năutul fiert

  1. Dacă doriţi să faceţi o nouă porţie de hummus peste 2-3 zile, păstraţi năutul în frigider, acoperit, în apa care a fiert. Astfel, boabele nu se vor usca.
  2. Dacă vreţi să pregătiţi năut pentru o durată mai mare, fierbeţi cantitatea dorită, scurgeţi după fierbere, puneţi-l în pungi ori caserole, dupa care îl puneţi la congelator.

Alte articole despre: