Până acum, cele două băuturi au fost folosite în India mai ales în protecţia culturilor de orez, însă există speranţe că se vor dovedi la fel de eficiente şi în cazul altor culturi.
Ce spun cele două companii
Deloc neaşteptat, atât compania Pepsi cât şi Coca-Cola, neagă vehement că băuturile lor ar putea contribui în vreun fel la combaterea bolilor şi dăunătorilor. Aceştia susţin că, dacă ar fi adevărat, ar vinde băuturile ca pesticide, care sunt mult mai scumpe decât răcoritoarele.
Ce spun specialiştii indieni
Unii agronomi indieni spun că nu există nicio bază ştiinţifică ce ar susţine folosirea renumitelor băuturi ca pesticide. S-ar putea, cel mult, ca zahărul din aceste băuturi, care se găseşte în cantităţi mari, să atragă furnicile pe frunzele plantelor stropite, prilej cu care ar ataca şi larvele dăunătorilor ce le-ar ieşi în cale.
Sunt şi alţi specialişti indieni care au o explicaţie diferită: de fapt, prin stropirea cu cele două băuturi, plantele primesc un supliment de zahăr şi carbohidraţi, ce le întăresc imunitatea, fapt care are ca rezultat plante mai sănătoase şi roade mai bogate. Aşadar, cele două răcoritoare ar acţiona ca nişte biostimulatori.
Ce cred internauţii
Ştirea a fost preluată rapid pe internet, fiind comentată intens. Mulţi au spus că nici nu era de aşteptat ca şefii Pepsi şi Coca-Cola să fie bucuroşi cu noua utilizare a băuturilor descoperită de ingenioşii indieni. Asocierea unei băuturi cu pesticidele, care sunt substanţe extrem de toxice, puternic poluante, iar în unele condiţii chiar mortale, nu poate contribui în niciun caz la creşterea vânzărilor.
Cu toate acestea, unii au fost de părere că nu e exclus ca în aceste băuturi să fie ceva care descurajează bolile şi dăunătorii. Acidul fosforic, de pildă, care este un acid puternic, poate acţiona ca un pesticid. La fel se crede şi despre aspartamul din cola dietetică. Ştiut fiind că aspartamul are efecte negative asupra sistemului nervos uman, se poate bănui că ar avea efecte neurotoxice şi asupra dăunătorilor plantelor.
Alte utilizări ingenioase
Internetul este plin de „laude” aduse „virtuţilor” celor două băuturi, cum ar fi: curăţarea petelor de sânge de pe betoane, a vaselor de toaletă, a barelor de protecţie a maşinilor ori pardoselilor garajelor.
Desigur, calitatea principală a celor două băuturi rămâne cel de răcoritoare, chiar dacă tot mai mulţi oameni sunt de părere că, atunci când ţi-e sete, mai bine bei un pahar cu apă.