Cum se manifestă
-
Toţi pomii dintr-un anumit soi rodesc excesiv şi nu mai fructifică sau fructifică foarte puţin în anul următor.
-
Pomii fructifică abundent 1-3 ani, apoi urmează un an cu recoltă scăzută ori complet fără rod.
-
Într-o livadă alcătuită din acelaşi soi de pomi, pomii rodesc alternativ: unii într-un an, alţii în celălalt.
-
Atenţie! Alternanţa de rodire nu trebuie confundată cu pierderea accidentată a recoltei, cauzată de brume de primăvară, vreme ploioasă în faza de polenizare, ce împiedică zborul albinelor etc.
Ce specii sunt afectate
-
Cele mai expuse la periodicitatea de rodire sunt soiurile târzii de măr, păr şi prun.
-
Cireşul, vişinul şi caisul, precum şi soiurile timpurii de măr, păr, piersic şi prun manifestă în rare cazuri alternanţa de rodire.
-
Alternanţa de rodire apare şi la nucii dezvoltaţi, la care nu s-au efectuat tăieri, ca efect al umbririi interiorului coroanei.
-
Speciile cu fructe mici (cornul, alunul), căpşunul şi arbuştii fructiferi nu sunt afectate de intermitenţa de rodire.
Care este explicaţia
-
În anii cu rodire excesivă, pomul nu mai are resurse ca, pe lângă hrănirea fructelor, să alimenteze şi formarea mugurilor de rod pentru anul următor.
-
Astfel, pomul ratează pregătirea pentru rodul din anul următor.
Cum poate fi evitată
-
Alternanţa de rodire se evită prin tăierile anuale corecte. Un profesionist va şti să dozeze „din foarfeci” cantitatea optimă de muguri de rod ce trebuie lăsaţi, în raport cu vârsta şi starea pomului.
-
În anii cu înflorire abundentă şi legare viguroasă, se va efectua operaţia de rărire a fructelor, când acestea au mărimea unei măsline. Ca principiu, cunoscând specia şi caracteristicile soiului, se vor elimina „la ochi” excesul de fructe, îndepărtându-le pe cele mai slab dezvoltate. Un pom nu trebuie să ajungă în situaţia în care ramurile nu mai pot susţine singure rodul.
-
Frunzişului pomului trebuie păstrat într-o stare optimă de sănătate, deoarece frunzele sunt cele care hrănesc atât fructele, cât şi noile ramuri de rod.