Rostul tratamentelor în repaus
- Tratamentele chimice aplicate livezii și grădinii (la trandafiri, arbuști fructiferi etc.) în faza de repaus vegetativ sunt cele mai importante din timpul unui an.
- Importanța tratamentelor în repaus au rolul de a reduce rezerva biologică a agenților patogeni (spori de ciuperci microscopice, formele de rezistență ale bacteriilor) și formele hibernante ale insectelor dăunătoare.
- Dacă tratamentele în repaus sunt efectuate corect, riscul de îmbolnăvire a plantelor și atacul dăunătorilor vor fi drastic redus.
- În plus, tratamentele în repaus nu ridică nicio amenințare pentru sănătate.
Momentul optim pentru aplicare
- În principiu, tratamentele în repaus se pot face oricând, de la căderea frunzelor, până la repornirea în vegetație, în primăvara următoare.
- Pomicultorii cu experiență respectă, însă, un calendar, care maximizează potențialul tratamentelor de iarnă.
- Tratamentul cu fungicide (zeamă bordeleză sau alte produse cuprice) se poate aplica, teoretic, oricând în perioada de repaus, dacă temperatura depășește 5oC și nu urmează îngheț, până la uscarea substanței.
- Pomicultorii cu experiență preferă să facă tratamentul cu cuprice în februarie-martie, imediat după efectuarea tăierilor.
- Marele secret constă, însă, în momentul ideal de aplicare a insecticidelor formulate de bază de ulei (așa-numitul „ulei horticol”). Astfel, acest tratament are impact maxim dacă se aplică exact în faza de dezmugurit, moment în care formele hibernante ale dăunătorilor își încep activitatea.
- Atenție! Aplicarea uleiului horticol și a fungicidelor în concentrațiile prevăzute pentru tratamente de iarnă, după faza de dezmugurit, poate dăuna serios lăstarilor tineri.