Fungicidul produs de uger
Laptele este folosit de multă vreme de cultivatorii de legume, în prevenirea infecțiilor fungice.
Studii științifice recente au dovedit eficiența tratamentelor cu lapte în prevenirea infecțiilor fungice, care provoacă mana.
Astfel, începe să fie înțeles mecanismul de acțiune al laptelui și cercetări experimentale au dovedit fără echivoc că laptele previne mana, chiar mai bine decât fungicidele de contact, obținute industrial.
Cum se prepară soluția „lacto-fungicidă”
-
Pentru tratamente se folosește soluție de apă cu lapte, într-o concentrație ce poate varia de la o parte lapte și cinci părți apă (1/5) și până la o parte lapte și zece părți apă (1/10).
-
Se poate folosi și lapte din comerț, chiar degresat, însă cele mai bune rezultate se obțin cu lapte nedegresat și nepasteurizat, adică exact așa cum se mulge de la vacă.
-
În lipsa laptelui se poate utiliza și soluția de zer (o parte zer și trei părți apă).
-
Atenție! Nu folosiți concentrații mai mari, deoarece degradarea pe plante a unor cantități mai mari de grăsimi din lapte poate cauza alte probleme!
La ce culturi a dat rezultate bune
Studiile făcute până în prezent au vizat culturile de tomate, castraveți, zucchini, viță-de-vie și trandafiri.
Modul de acțiune a acestui tratament încurajează folosirea acestuia și la pomii frctiferi, pentru prevenirea bolilor fungice, cum ar fi rapănul sau făinarea mărului.
Cum se administrează tratamentul
-
Soluția de lapte este eficientă doar dacă se aplică preventiv. Odată ce s-a produs infecția, acest tratament poate doar să limiteze boala și să prevină apariția unor noi focare de infecție.
-
Administrarea soluției de lapte se face prin pulverizare (cu un atomizor e ideal!). Ca tratamentul să fie cu adevărat eficient, plantele trebuie îmbăiate în soluție: niciun cm de plantă să nu rămână neacoperit!
-
Tratamentele în câmp se repetă la 7-10 zile, în perioadele lipsite de ploi.
-
După fiecare ploaie trebuie efectuat acest tratament, deoarece infecțiile se produc în condiții de umiditate și căldură și atunci evoluează în ritm accelerat.
-
În solarii, tratamentul cu lapte se va face la două săptămâni și după fiecare lucrare de copilire.
Cum acționează
-
Studiile efectuate până în prezent sugerează o serie de moduri în care soluția de lapte combate microorganismele care provoacă mana.
-
În primul rând, o serie de compuși ai laptelui, expuși la lumină solară produc radicali liberi de oxigen, cu efect inhibitor asupra ciupercilor microscopice responsabile cu mănarea plantelor.
-
Lactoferina, un compus al laptelui cu proprietăți antibiotice, a dovedit o remarcabilă acțiune distructivă asupra fungilor cauzatori de mană.
-
Pe lângă acestea se consideră că acțiunea inhibitoare a soluției de lapte asupra fungilor se datorează și grăsimilor, precum și altor proteine din lapte, atât în stare proaspătă, cât și pe parcursul procesului de descompunere.