„Metoda buzdugan”
- De cele mai multe ori, arborii din curte sunt lăsați să crească în voia lor, tăierile făcându-se doar dacă aceștia încep să ridice probleme: frunze prea multe toamna, umbră prea deasă, ulucele la casă și fire de electricitate agățate, etc.
- Răchita poate fi un element de decor deosebit, mai ales dacă este corespunzător îngrijită.
- Formarea unei răchite frumoase începe de la plantare, atunci când se definește înălțimea trunchiului (de regulă 180-200 cm).
- Tăierile anuale corecte păstrează arborele la dimensiuni rezonabile și îi mențin aspectul elegant.
- Una dintre metodele cele mai simple și estetice de tăiere a răchitei este prin „metoda buzdugan”.
- Practic, operația constă în scurtarea tuturor ramurilor din anul precedent la nivelul superior al trunchiului unde, cu trecerea anilor, se formează o umflătură asemenea unui buzdugan.
- Dacă răchita a crescut necorespunzător, nefiind îngrijită mai mulți ani, se pot face tăieri de corecție, îndepărtând și ramuri mai groase, cu condiția de a acoperi rănile cu o vopsea pe bază de ulei.
Ce se întâmplă în cursul verii
- Răchita la care s-au făcut tăieri în modul descris mai sus și ilustrat în imagine, se va „îmbrăca” cu noi ramuri anuale.
- Beneficiind de aceleași condiții de start, noile ramuri (ce vor crește foarte dese) vor avea aproximativ aceeași lungime și vor forma o coroană anuală globuloasă, deosebit de elegantă.
- Astfel, arborii vor căpăta până la mijlocul verii o înfățișare îngrijită, proaspătă, tânără.
Un pont: în același fel pot fi tăiați și teiul, frasinul, arțarul etc.