Liană ce se caţără cu ajutorul rădăcinilor adventive, folosite ca şi crampoane. Din păstăile acesteia se obţine inconfundabila aromă de vanilie.

Origine: 

Antile, Mexis, Polinezia.

Frunze: 

Alungite, de 15-20 cm, plate, coriacee, fixate pe toată lungimea tulpinii monopodiale cilindrice.

Flori: 

Inflorescenţe cu până la 10 flori efemere, având diametrul de 6-8 cm, cu aspect cerat. După fecundare, naturală sau provocată artificial, pedunculul florii se transformă într-o capsulă alungită, aşa-numita "păstaie de vanilie".

Pământ: 

Un amestec asemănător celui pentru orhidee: scoarţă de pin, rădăcini de polipodium, polistiren expandat, muşchi şi puţin pământ de frunze ori turbă.

Îngrășământ: 

Din aprilie până septembrie, o dată pe săptămână, îngrăşământ lichid pentru orhidee.

Umiditatea aerului: 

70-80%. Prezenţa unui umidificator electric este absolut necesară.

Udare: 

Până la de 3 ori pe săptămână, în funcţie de temperatura ambiantă şi de sezon.

Lumină: 

Intensă, dar niciodată în soare direct.

Minima: 
13°C
Maxima: 
24°C
Transplantare: 

O dată la 2 ani, primăvara.

Dimensiuni: 

Peste 30 m în natură, până la 3 m în ghiveci, în seră.

Înmulţire: 

Este destul de dificilă, prin butăşirea tulpinii.

Cerinţe specifice: 

Cel mai mult îi place să se caţere în mod natural pe un palmier.

Durata de viaţă: 

1-3 ani în casă, până la 10 ani în condiţii optime, de seră.

Sfat

  • În seră, cultivaţi plantele în ghivece suspendate, deoarece mişcarea sevei în jos, mai lentă, va favoriza înflorirea.