- Prin satele din Germania, de pildă, mergi și mergi și abia dacă vezi, pe ici pe colo, câte un gard pe care îl poate sări și un câine șchiop. În rest, cel mai adesea, garduri vii (sau verzi), mai înalte sau mai joase.
- Gardurile vii, adică vegetale, se pot prezenta în cele mai variate forme, limita fiind doar preferința și creativitatea celui care îl înființează. Sau îl comandă.
- Una dintre soluțiile de gard viu cele mai simple este gardul din tuia, care poate lua forma unor adevărate ziduri verzi, odată arbuștii/arborii ajunși la maturitate. După cum se vede și în imaginea următoare:
Gardul din „Smaragd”
- O soluție simplă de tot pentru înființarea unui gard viu este, așadar, plantarea de tuia, în special soiul „Smaragd”.
- Acest soi este foarte puțin pretențios, practic imun la boli și dăunători, are o creștere anuală foarte bună (aprox. 30 cm, chiar și mai mult dacă primește un pic de fertilizare și apă în perioadele secetoase).
- Frunzele soiului „Smaragd” sunt cele mai verzi dintre toate soiurile de tuia și rămân așa chiar și în mijlocul iernii.
- Pentru formarea unui gard, arbuștii se plantează la distanțe de 50-100 cm unul de altul.
- E foarte important dacă planta are doar o tulpină sau mai multe! Dacă are o singură tulpină, trebuie plantate mai des (50-60 cm), dacă are mai multe, se plantează mai rar (70-100 cm).
- Foarte important e și dacă planta a crescut în condiții de densitate mare, ceea ce, de regulă, cauzează o alungire a acesteia și o îngustare a bazei. Atunci când este crescută în condiții bune de nutriție și lumină, tuia „Smaragd” dezvoltă o bază largă, de până la 70 cm, la vârsta de 6-7 ani.
- De reținut e că plantele care au mai multe tulpini dezvoltă un port conic cu o simetrie mai evidentă și se rup mai greu în cazul căderilor masive de zăpadă.
Pont
Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, cumpărați plante măcar de 4-5 ani, deoarece în primii ani cresc foarte greu.