Cum le place
- Ridichile de lună au o perioadă de vegetație de 30-45 de zile (de unde le vine și numele).
- Se pot cultiva atât în câmp, cât și în solarii (pentru o producție mai timpurie).
- Pentru o producție eșalonată, se seamănă în etape, la intervale de 10-15 zile, din februarie până la sfârșitul lui martie - pentru cultura de primăvară.
- Pentru cultura de toamnă, se seamănă de la mijlocul lui august până spre jumătatea lui septembrie.
- Ridichea este o plantă de zi scurtă și, din acest motiv, se cultivă primăvara și toamna. Dacă primăvara se seamănă prea târziu ori toamna prea devreme, nu mai formeză rădăcini îngroșate, ci tulpini florifere.
- Sămânța de ridiche germinează de la 4,4oC, însă optimă este temperatura de 20-25oC.
- Temperatura optimă de vegetație: 15-18oC.
- Rezistă la temperaturi de îngheț: -3...-6oC.
- E important să beneficieze de o bună umiditate, constantă. Umiditatea ridicată, după o perioadă de uscăciune, cauzează crăparea rădăcinilor.
- Preferă solurile fertile, cu aciditate neutră și expoziție sudică.
Asociere și succesiune
- Ridichile se pot cultiva primăvara înainte de ardei, tomate, vinete, praz, țelină (înaintea culturilor care se înființează după jumătatea lui mai).
- Toamna, ridichea se poate cultiva după castraveți de vară, cartofi timpurii, fasole verde, ceapă, usturoi (după culturi care eliberează terenul la jumătatea lui august).
- Ridichile se pot cultiva intercalat cu salată, gulii timpurii și ceapă verde. În amestec se poate cultiva cu morcovul și pătrunjelul.
Sănătate și recoltare
- Când apar probleme de sănătate, ridichile au aceleași probleme ca și varza, motiv pentru care se evită cultivarea pe același teren, pentru a nu transmite bolile de la o cultură la alta.
- O problemă frecventă la ridichi sunt puricii verzei, care pot distruge cultura imediat după răsărirea plantelor, chiar înainte să vă dați seama.
- Roiurile rotunde se recoltează prin smulgere, în vreme ce soiurile alungite se recoltează prin dislocare.