Pentru unii catastrofă, pentru alții oportunitate
- Se spune că, în ultimii 15-20 de ani, populațiile de albine au scăzut cu o treime.
- S-au căutat cauzele și se pare că cele mai mari amenințări vin a) de la un virus răspândit de un păianjen microscopic, care infestează coloniile de albine, b) încălzirea climei și c) otrăvirea lor cu insecticide.
- Se apreciză că peste 330.000 de specii de plante sunt polenizate de albine și că peste 75% din producția agricolă mondială depinde direct de polenizarea realizată de albine.
- În ciuda tuturor îngrijorărilor, măsuri pe potriva gravității situației nu se iau.
- Încălzirea climei e o problemă care afectează natura în ansamblu, iar albina e una dintre multele victime. Pentru combaterea virusului ucigaș, cineva ar trebui să cheltuiască bani în cercetare și de ce ar face-o? Pesticidele nu pot fi interzise pentru că sunt unii care demonstrează că producția agricolă depinde de ele chiar mai mult decât de albine.
- În plus, în pur stil capitalist, acolo unde este o problemă, cineva vede o oportunitate și, deja, există fabrici care înmulțesc, de pildă, bondari ce se vând pentru locurile unde albinele sunt puține ori nu au acces (serele cu izolare față de exterior, de exemplu).
- La fel, creatorii de soiuri deja văd un viitor profitabil, în care soiurile vechi, naturale vor fi abandonate, în favoarea soiurilor partenocarpice, create de ingineria genetică, ce nu au nevoie de polenizare.
Ceva de neimaginat!
- Dar o lume fără albine este ceva de neimaginat, pentru orice minte lucidă!
- Imaginați-vă că livada și grădina dumnevoastră n-ar mai rodi deloc sau foarte puțin! Dacă albinele dispar, chiar așa se va întâmpla!
- Atunci, ar fi bine ca măcar cei care pretind că le pasă de albine, să nu le ucidă prin neglijență.
Abatoare de albine
- Toți cei care au livezi știu că, atunci când pomii sunt înfloriți, nu se fac tratamente cu insecticide sau, dacă tratamentele sunt de neevitat (cum e cazul tratamentului pentru viespea prunului), se fac după ce florile s-au scuturat (și albinele nu le mai vizitează) și se folosesc insecticide selective, cu nocivitate minimă pentru albine.
- Totuși, foarte puțini știu că livada rămâne un teren ucigaș pentru albine, dacă aceasta nu este păstrată cosită ori săpată.
- Concret, tratamentele cu insecticide, conjugate cu prezența buruienilor înflorite din livadă, creează o capcană mortală pentru albine.
- Insecticidul pulverizat pe pomi ajunge pe florile buruienilor din livadă, apoi ajunge pe albine, acestea îl transportă în stup și, continuarea, oricine și-o poate imagina...
- Din acest motiv, în livadă, în vie, în grădină, oriunde se fac tratamente cu insecticide, nu este permisă prezența buruienilor înflorite.
Documentare suplimentară:
12 principii pentru tratamente responsabile în livadă-
CAIS - diagnosticare boli și dăunători, tratamente și lucrări, pe durata întregului an
-
Lucrări și tratamente la păr la apariția butonilor florali
-
Lucrări și tratamente la CĂPȘUN, la apariția și înălțarea inflorescențelor
-
Tratamente și lucrări la piersic în faza de buton roz
-
Tratamente și lucrări la măr la înfoierea corolei (buton roz)