S.C. LA VIE S.R.L.
Strada Valea Nucetului, nr. 23, Urlaţi, jud. Prahova, România.
004 0244 271 053 – tel/fax
004 0745 523 537 – mobil
004 0745 523 537 – mobil
Podgoria: Podgoria Dealu Mare
- Crama Basilescu a fost înființată de Nicolae Basilescu, nume de referință în viața politică și socială din perioada interbelică, cel mai longeviv decan al Facultății de Drept din București. Nicolae Basilescu a fost cel care a pus piatra de temelie a Cartierului Bucureștii Noi, cu Parcul Basilescu.
- Profesia de avocat a lui Nicolae Basilescu s-a împletit cu pasiunea pentru vinuri. Acesta va iniția în locul lui de baștină, la Urlați, o plantație de viță de vie, producând vinuri pe care le vinde pe plan local.
- Fiul lui Nicolae Basilescu, Aristide, moștenește de la tatăl său pasiunea pentru vie și vin, deși și el avea o profesie în alt domeniu - șef de catedră la Facultatea de Economie Politică a Universității București. După căsătoria cu o franțuzoaică, Aglae Saint Georges de Posingen, Aristide Basilescu începe colaborarea cu Restaurantul „Capșa” din București și cu „Maison de Champagne St. Marceaux&Co”.
- În perioada 1910 - 1921, cu ajutorul mai multor instituții - Banca Marmorosch Blank et Co., Societatea Națională de Credit Industrial, Banca Națională a României, Maison de Champaigne St. Marceaux & CO. - Franța, Basilescu restaurează Fabrica de Bere din Bucureștii Noi și o transformă în Fabrica de Șampanie Naturală (viitoarea Fabrică Zarea).
- În 1928, Maison de Champaigne St. Marceaux&Co, companie fondată la Reims în 1837, a autorizat asocierea mărcii sale cu numele lui Nicolae Basilescu pentru șampania produsă în crama acestuia.
- În 1949, statul comunist confiscă toate bunurile și terenurile familiei Basilescu, iar membrii ei sunt mutați la Mizil, unde au avut domiciliu forțat până în 1964.
- Între anii 2003-2008, Anne Marie Basilescu, fiica lui Aristide, reușește să recupereze plantațiile expropriate de regimul comunist și să reînvie tradiția vinurilor produse la Urlați.
- Astăzi, Crama Basilescu are 400.000 butași de vie, care se întind pe 100 ha (60 ha la Urlați și 40 ha la Pietroasa). Vinificatorul cramei este Catalin Costache , iar manager Dana Sofia.
Mărci de vin deținute
Vinuri de creație: Golem Roșu, Golem Alb.
Îngeri din micul Paris: Fetească Neagră, Roze, Fetească Albă, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Eclipse: Fetească neagră, Roze, Fetească Albă, Riesling italian, Sauvignon blanc, Busuioască de Bohotin, Tămâioasă românească.
Vin desert: Busuioască de Bohotin