- Buxusul era considerat până de curând un arbust de grădină pe cât de frumos, pe atât de nepretențios, pentru faptul că rămâne verde pe toată durata anului, poate fi tuns în forme spectaculoase și pentru că, practic, era neatins de boli și dăunători.
- Totul s-a schimbat de prin 2007, când a ajuns din Asia în Europa un dăunător groaznic, o omidă capabilă să devoreze în câteva săptămâni o tufă de buxus crescută în 10-20 de ani.
- În România acest dăunător a ajuns prin 2014-2015, cunoscând o răspândire formidabilă după 2018.
Ce atacă şi cum dăunează:
- Omida despre care vorbim aici atacă numai speciile de buxus.
- Aceasta roade sistematic frunzulițele de buxus, din care nu mai rămân decât nervurile limbului, acoperind cu pânză locurile de hrănire.
- În urma atacului, tufele de buxus rămân ciuntite ori chiar se usucă de tot, dacă atacul este masiv.
- Omida păroasă a buxusului are 2-3 generații pe an.
- Generațiile se succed și se suprapun, astfel încât atacul asupra plantelor se desfășoară aproape continuu, din aprilie până în octombrie.
Cum poate fi prevenit:
- Prevenirea acestui dăunător este deosebit de dificilă, întrucât ouăle sunt depuse de fluturi, care au o mobilitate foarte mare.
- Totuși, este foarte important ca plantele să intre în iarnă curate, fără nicio omidă, deoarece acestea iernează ca omizi mici, înfășurate în mătase, iar primăvara, după ce vremea se încălzește, acestea își reiau activitatea.
Cum se combate bio:
- Atunci când este posibil, larvele pot fi îndepărtate manual, una câte una, când sunt zărite pe plantă. Însă, de regulă, mai întâi se observă frunzele roase și la o privire mai atentă se zărește și omida.
- Se pot utiliza capcane cu feromoni pentru lepidoptere.
- Se pot încerca, cu un oarecare succes, produsele bio indicate mai jos:
Super insecticid bio din ardei iuţiŞtiaţi că săpunul este un excelent insecticid?Insecticid bio din gândaci, omizi, limacşi şi alţi dăunători
Cum se combate chimic:
- Împotriva acestei omizi se pot aplica aceleași tratamente ca la omida păroasă a dudului.
- La prepararea soluției de stropit se recomandă adăugarea unui aditiv (de exemplu 1 albuș de ou la 10 l apă), pentru a facilita aderența soluției pe frunzele lucioase ale buxusului.
- De asemenea, la aplicarea tratamentului trebuie insistat în centrul tufei și pe dosul frunzelor, unde omida se poate ascunde.
- Tratamentele se repetă până la eradicarea dăunătorului, fiind necesare 3 tratamente într-un interval de 10 zile.