- Decoct
- Macerat
- Tinctură
- Decocturi din fructe de cătină albă, coacăz-negru și măceș. Se folosesc 2 linguri de fructe la 250 ml apă rece, care apoi se fierbe 2 - 5 minute. Se consumă câte 2 căni pe zi.
- Macerat din afine (Vaccinium myrtillus). Are proprietăți antisclerogene și calități protectoare asupra pereților vasculari cu fragilitate capilară.
- Tinctură de arborele vieții (Ginkgo biloba), cu rol în reglarea circulației sanguine la nivel cranian și în zona capilarelor și a arterelor mici.
- Tinctură de arnică (Arnica montana) și de leurdă (Alium ursinum). Are efecte în reglarea circulației periferice.
- Tinctură de salcâm japonez (Sophora japonica) sau de vâsc (Viscum album). Se consumă 3 linguri pe zi.
- Macerat din teci de fasole ținute 10 ore în apă rece, după care se fierb 10 minute și se beau câte 2 pahare pe zi.
- Macerat în vin din frunze de anghinare (Cynara scolymus), cu rol de scădere a colesterolului din sânge.
- Macerat în vin cu amestec de frunze de vâsc, fructe de păducel, coajă de salcie și de crușin, rădăcini de ghințură. Se consumă câte 3 păhărele de macerat pe zi.
- Cărbune de tei (Tilia tomentosa). Se amestecă 1 linguriță cărbune cu 1 linguriță miere în 250 ml ceai de păducel. Se consumă câte 1 lingură la intervale de 4 ore.
Plante medicinale utilizate în această rețetă:
Măceșul, arbustul stării de bineAfinul, aliment și medicamentArnica, plantă medicinală și înlocuitor de tutunLeurda, energizant și purificator al sângeluiPăducelul, cel mai bun prieten al inimiiAnghinarea - planta care face minuni în afecțiunile hepaticeCătina albă, un scut de vitamine împotriva bolilorCoacăzul negru, planta cu fructe mai bogate în vitamina C decât portocaleleRădăcinile de ghințură conțin o întreagă farmacieScoarța de crușin - efecte imediate în cazul constipației acute și cronice