Se mai numește și:
afin negru, afin de munte, asine, popușoare, afeneUnde se găsește:
- Se întâlnește în zonele montane, până la altitudini de 2000 m, în special versanții umbriți și umezi, luminișuri, pe pajiști și stâncării.
- Formează tufișuri compacte sau în asociere cu merișorul.
- Afinul este un subarbust stufos, rămuros, cu frunze mici, ovale, verde-deschis, crestate pe margini.
- Florile sunt roșietice, albe sau roz, cu petalele unite sub formă de clopot.
- Înflorește în lunile mai-iunie.
- Fructul este o bacă sferică, zemoasă, bleumarin, acoperită cu pruină, cu gust violet, dulceag-acrișor, foarte plăcut.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- Florile și frunzele se recoltează în lunile mai - august.
- Fructele se recoltează atunci când ating maturitatea deplină, în lunile iulie - august.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Afinul este antidiabetic, diuretic, hipoglicemiant, antidiareic, antiseptic digestiv, antihelmintic, antidizenteric, antiseptic urinar, coronaro-dilatator, dizolvant uric.
- Are proprietăți aperitive și nutritive și îmbunătățește vederea nocturnă.
Acțiuni terapeutice:
Afinul poate fi utilizat în tratarea și ameliorarea următoarelor afecțiuni:
Pentru uz intern:
- diabet zaharat (fără insulino-dependență)
- diaree
- dizenterie
- enterocolite
- insuficiență biliară
- dispepsii
- hemoragii interne
- colon iritabil
- dezintoxicarea organismului
- oxiurază
- infecții urinare
- cistite
- metroragii
- uretrite
- calculoză renală
- uremie
- hipertensiune arterială
- ateroscleroză coronariană
- tonifierea venelor și capilarelor
- tensiune oculară
- varice
- arterite
- flebite
- picioare grele
- reumatism
- gută
- Rahitism
- stomatite
- faringite
- afte
- candidoze
- glaucom
- retinopatie
- răni
- arsuri
- îmbunătățirea vederii de noapte
- eczeme
- cuperoză
- ulcerații sângerânde
Alte utilizări:
- Deși o plantă medicinală excelentă, afinul este cunoscut mai ales datorită produselor alimentare în componența cărora intră.
- Din afine se prepară excelente dulcețuri, gemuri, compoturi, confiate și, desigur, afinata, un lichior foarte apreciat.
- Mai puțin cunoscut este faptul că afinele se pot mura, consumându-se iarna ca salată.