- Fuzarioza este o boală provocată de o ciupercă microscopică originară din Statele Unite. Prima semnalare în țara noastră datează din 1969, când a fost observată la culturile protejate.
- Agentul patogen acționează pe toată perioada de vegetație, însă simptomele devin evidente la debutul maturării fructelor.
- Simptomele au o tipicitate care face ca această boală să fie ușor de recunoscut. În primul rând, plantele afectate manifestă vestejiri în timpul zilei, cu reveniri pe timpul nopții. Ulterior, aceste vestejiri persistă și pe timpul nopții. Vestejirile pot să apară și doar pe 1-2 ramuri ale plantei, celelalte afișând un aspect sănătos. Când este atacată o frunză, primele simptome se pot manifesta numai pe foliolele de pe o parte a pețiolului, după care atacul se generalizează.
- Ofilirea se explică prin aceea că agentul patogen afectează vasele conducătoare, interferând grav în nutriția și alimentarea plantei cu apă.
- Plantele îmbolnăvite se debilitează, creșterea încetinește după care se usucă. În condiții de seră/solar, evoluția bolii este foarte accelerată.
- Temperaturile situate în intervalul 27-28oC, pH-ul acid și excesul de umiditate în sol (în special în solurile grele) sunt condițiile optime de dezvoltare a fuzariozei.
- Fertilizarea excesivă cu azot este un alt element de favorizare a bolii.
- Pentru identificarea bolii, se poate efectua o tăietură în țesuturile afectate. Dacă este vorba despre un atac de fuzarioză, se va observa necrozarea vaselor conducătoare (situate imediat sub epidermă). De asemenea, rădăcinile plantelor care prezintă ofiliri au zone brune, acoperite cu mucegai roz.
- Fuzarioza este una dintre bolile cele mai periculoase la tomate, ce reclamă o atenție aparte.
- În cazul acestei boli rotația culturilor este puțin eficientă, deoarece patogenul rezistă foarte mulți ani în sol. În orice caz, pe terenul pe care tomatele au fost decimate, nu se mai revine cu această cultură 4-5 ani.
- Deosebit de importantă este eliminarea din cultură, cu tot cu rădăcini, a plantelor bolnave și distrugerea acestora prin ardere. Același tratament trebuie aplicat și buruienilor cu rol de plante gazdă, precum știrul (Amaranthus), nalba (Malva), meișor (Digitaria).
- În condiții casnice, după ce cultura de tomate a fost compromisă ani la rând, poate fi luată în calcul înlocuirea completă a solului din grădină / solar.
- Se va evita lucrul în câmp / solar / seră atunci când solul este umed, pentru a preveni diseminarea ciupercii prin pământul care se lipește de încălțăminte.
- Se va evita irigarea prin rigole sau prin aspersiune în porțiunile atacate de fuzarioză, pentru a limita răspândirea bolii.
- Sistemele de susținere a tomatelor (araci, sârme, ațe, cuști etc.) trebuie sterilizate la finalul sezonului.
- Există hibrizi de tomate cunoscuți ca rezistenți la fuzarioză și ofilirea vasculară. Pe plicurile de semințe, aceste soiuri poartă marcajul „VF”. Dintre hibrizii rezistenți la fuzarioză enumerăm: Marissa, Romatos, Missouri, Topsin, Fino, Monika, Nemapride, Primotom, Sayor, Marfa, Mariana, Early-Nemapride, Diablo, Ronco, Dicing-Master, Apollo, Gabor, Falcato, Spring Giant, Burpee VF, Supersonic, Celebrity, Manalucie, Better Boy, and Small Fry.
- În răsadnițe se va folosi sămânță tratată fungicide pe bază de metiram.
- După smulgerea plantelor afectate de fuzarioză, terenul se va trata imediat cu Topsin M 70.
- Tratamentele chimice împotriva acestei boli se administrează preventiv. După apariția primelor semne de boală eficacitatea tratamentelor chimice se restrânge la produsele fitosanitare cu acțiune sistemică.
- În țara noastră sunt omologate pentru tratamente împotriva fuzariozei (Fusarium oxysporum) următoarele produse fitosanitare:
Topsin 500 SC 0,07 - 0,14%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică locală
- Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.
Topsin 500 SC 0,05 - 0,10%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică locală
- Tratamentul se va face cu 0,5 l de soluție la o plantă.
Topsin 70 WDG 0,05 - 0,1%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică locală
- Pentru pătarea cafenie a frunzelor este recomandată soluție de 0,1%. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.
Topsin AL 70 PU 0,1%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică locală
- Pentru tratamentul unei plante se va folosi 0,5 litri soluție.
Topsin AL 70 PU 0,05 - 0,1%
Tratament în vegetație
acțiune sistemică locală
- Pentru tratamentul unei plante se va folosi 0,5 litri soluție.