Piersic pitic
Preț: 169 LeiTriPeri (peri împletiți)
Preț: 199 LeiCarpica
Preț: 31 LeiTriMeri (meri împletiți)
Preț: 199 LeiSulmona
Preț: 39 LeiGranny Smith
Preț: 31 Lei
Pomii cultivați în ghivece, pe balcoane ori terase, sunt o soluție deosebit de decorativă!
În plus, pomii în ghivece oferă ocazia de a urmări cu ochii proprii miracolul producerii de fructe, acolo unde altfel nu ar fi posibil acest lucru. Copiii născuți și crescuți la oraș vor fi încântați să descopere că fructele nu cresc la supermarket!
Chiar mai mult decât atât, pomii în ghivece oferă posibilitatea de a avea în martie casa plină de flori de măr, păr, piersic și cais. Imaginați-vă!
Ce pomi se pretează la cultura în ghivece
- Mărul și părul sunt cel mai puțin pretențioși, descurcându-se chiar și în ghivece mici, asumându-și, de nevoie, o talie minionă. E important să cultivați câte doi pomi din aceeași specie, deoarece poate apărea o problemă la polenizare, dacă îi aduceți în casă, pentru a înflori mai repede. O soluție sunt tripomii, deoarece își asigură polenul necesar unii altora.
- Piersicul e o opțiune foarte interesantă deoarece, fiind o specie autofertilă, nu are nevoie de pereche pentru fertilizare. În plus, intră pe rod în al doilea an de la plantare.
- Nectarinul pitic este parcă făcut pentru cultura în ghivece.
- Caisul, de asemenea, se descurcă bine ani buni în ghiveci. Și caisul are nevoie de polen de la un alt soi de cais pentru a rodi.
- Cu cireșul și cu prunul e mai complicat cu cultura în ghivece, deoarece au talia mare și întră mai târziu pe rod.
Lucruri importante despre pomii din ghivece
- Pomii în ghivece trebuie să beneficieze de minimum 5 ore de lumină directă pe zi.
- Pentru a înflori și rodi, au nevoie de câteva luni de frig, dar și de a fi feriți de geruri mari.
- Ghivecele (rădăcinile) trebuie ferite de temperaturi mai mici de -7oC. Atunci când se poate, îngroparea ghiveciului peste iarnă e cea mai bună soluție. Când nu se poate asta, e suficient încadrarea ghiveciului cu o cutie largă de carton și umplerea acesteia cu materiale textile sau alte materiale izolatoare.
- Pentru a înflori martie, ghivecele pot fi aduse în casă după jumătatea lunii februarie. Plantele trebuie așezate la o fereastră.
- Când florile sunt complet deschise, trebuie polenizate, cu ajutorul unei pensule de dimensiuni mici.
- E important ca toamna pomilor din ghivece să li se administreze tratamentul insecto-fungicid din repaus și chiar și primăvara, înainte de a-i aduce în casă, dacă este posibil.