Toate caisele pe care le puteți cumpăra din comerț sunt obținute într-un sistem de protecție chimică fără breșă, ceea ce înseamnă că, pe toată durata ciclului vegetativ, pomul este sub tratament.
Dacă doriți să obțineți din pomii dumneavoastră caise frumoase, cu minimum de pesticide, asta înseamnă să faceți tratamente doar în câteva momente cheie, când probabilitatea apariției îmbolnăvirilor ori al atacului dăunătorilor sunt maxime.
Programul de tratament minim la cais
1. Repaus vegetativ
Spre deosebire de alte specii, tratamentele în repaus vegetativ la cais nu sunt la fel de importante, fapt demonstrat și de numărul mic de substanțe omologate pentru această fază. Totuși, dată fiind nocivitatea minimă, se recomandă un tratament cu un fungicid și cu un insecticid (ulei horticol), pentru a reduce rezerva biologică a bolilor și dăunătorilor.
Află mai multe despre faza de repaus vegetativ la cais >>>
2. Umflarea mugurilor
Dacă s-au făcut tratamente în repaus vegetativ, la dezmugurit pot fi sărite. Dacă nu, pot fi făcute aici. Tratamentele în această fază pot fi orientate și în funcție de problemele din anul precedent.
Vezi care sunt bolile și dăunătorii vizați la umflarea mugurilor >>>
3. Buton alb
Moment foarte important pentru tratamentul principalei boli a caisului, monilioza. Se poate utiliza un amestec dintr-un fungicid sistemic și unul de contact. Tratamente cu insecticide se aplică doar dacă se înregistrează atacuri ale omizilor defoliatoare și problema nu poate fi rezolvată în alte moduri.
Află mai multe despre tratamentele și lucrările la cais în această fază >>>
4. Începutul scuturării petalelor
Dacă în faza precedentă s-a utilizat un fungicid sistemic, acest tratament se poate sări, pentru a avea conștiința împăcată că nu interferăm deloc cu activitatea de polenizare desfășurată de albine.
Clic pentru a afla mai multe despre această perioadă >>>
5. Fruct de 1 cm diametru
În această fază atenția e îndreptată spre ciuruirea frunzelor, mai ales dacă au fost probleme în anul precedent. Dacă nu, tratamentul poate sta în așteptare până la ivirea primelor simptome de îmbolnăvire. Tot la fel și în cazul dăunătorilor: intervenim cu tratamente la primele semne de dăunare, dacă nu avem alte soluții la îndemână (tratamente bio, îndepărtare focarelor etc).
6. Fruct de 1,5 - 2 cm diametru
Puteți face un tratament împotriva moniliozei fructelor, pentru a preveni stricarea fructelor pe pom, mai ales dacă timpul este ploios. Urmăriți cu atenție dacă pomul prezintă semne de atac de dăunători. Dacă da, identificați dăunătorul și interveniți cu un tratament.
Găsiți aici bolile și dăunători care pot afecta caisul în această fază >>>
7. Fruct de mărime normală (pârgă)
Dată fiind apropierea recoltatului, bine ar fi să nu mai facem niciun tratament în această fază. Totuși, dacă timpul este ploios, există riscul îmbolnăvirii fructelor cu monilioză, caz în care putem face preventiv un tratament cu un produs de contact, cu remanență redusă (clic pe numele produsului și citiți prezentarea.)
Mai multe despre această fază aici >>>
8. După recoltat și tăierile în verde
Tratamente obligatorii, ce vizează în special bolile și dăunătorii care au creat probleme în sezon. Rolul tratamentului e de a preveni îmbolnăvirile și atacurile dăunătorilor în sezonul următor.
Iată bolile și dăunătorii vizați în această fază >>>
9. La căderea frunzelor
Tratament obligatoriu, făcut de oamenii gospodari și prevăzători care, la fel ca și tratamentul precedent, asigură o sănătate mai bună în sezonul următor, fără ca pesticidele să ajungă în fructe.
Aigi găsiți bolile și dăunătorii pentru care trebuie făcute tratamente >>>